Grumman F-9F Panther modeli inşaatı ("Dahta"dan model jet yapımı )

Parçaların rengi manidar olmuş, kırmızı kırmızı ciğer gibi. Uçağın ciğeri olmuş resmen :) Harika bir düşünce ve uygulama tebrik etmek isterim. :bravo:O motorun soluksuz kalmasına imkan yok! :saygilar:

Teşekkür ederim Ozan Bey :)
Kırmızı biraz sürpriz oldu, varlığından bile haberdar olmadığım koca bir top filament buldum atolyede :D parçaları görünce eşim de "ya bu harika bir renk, niye ziyan ettin uçağa" gibisinden bir yorumda bulundu :lol::lol::lol:

Evren bey, inceden inceden takipteyim. Çok güzel gidiyor. :bravo: Lakin, merak ettiğim şey şu; bu kuşu elinde 3B yazıcısı olmayan nasıl yapacak? Yani, özgün tasarımında bütün bu yapılanlar nasıl yapılıyor?

Teşekkürler Ömer Bey.
Her delinin pardon yiğidin :evil: bir yoğurt yiyişi vardır demiş atalarımız, bu da benim tarzım :coolxf: Malumunuz bu plan 90'lardan beri piyasada ve 3B yazıcılar evlere girmeden, modelcilere ulaşmadan önce kim bilir kaç tanesi yapıldı ve uçuruldu... Benim 3B yazıcıdan bastığım ve kompozit olarak üretmeyi planladığım şeylerin hepsi aslında piyasada mevcut olan ürünler. Hava kanalları, kanat ucu tankları, burun konisi, hatta isteyene komple gövde bile piyasadan bulunabiliyor. Yakıt tankı olarak iki yada üç tane standart ticari depoyu alıp birbirlerine seri (yada paralel) bağlayarak kullanmak mümkün, çok da yaygın. Hava kanalları Ziroli'nin sitesinde 58 usd, keza kanat ucundaki yakıt tankları, burundaki parça da vakumla şekillendirilmiş plastik parçalar olarak satılıyor. Kanopiyi alırken bunları da ekleyebilirdim pakete kutuda yer vardı bolca :) Ama ben bu işi yaparken kendim birşeyler yapmayı tercih ediyorum, böyle daha çok keyif alıyorum ki zaten yapma amacım çoğunlukla bu inşaat keyfi. Zaten kiti lazer kesim aldım diye içimde bir rahatsızlık var, bari geri kalan şeyleri olabildiğince kendim yapayım diye uğraşıyorum. Hazır almak istemesem ama elimde 3B yazıcı da olmasaydı, diğer pek çok modelcinin yaptığı gibi hava kanallarını ve yakıt deposunu köpük bir parçadan elde şekillendirip, sonra bunu kullanarak kalıp alarak aynı noktaya ulaşırdım. Muhtemelen çok daha uzun zaman alırdı ve daha basit şekillerde olurdu ama yine de olurdu.

Özetle, 2 yıllık kullanımın ardından şunu söyleyebilirim, 3B yazıcı benim kullanım örneklerinde çoğunlukla zaman kazandıran (bazen kaybettiren :D) ve elde yapılması zor olan kompleks şekillerin de yapılmasını sağlayan çok faydalı bir araç, ama bu işin olmazsa olmazı bir araç da değil, şu ana kadar 3B yazıcıda yaptığım herşeyin işlevsel olarak muadilini elde de yapabilirdim. (belki bir tek Hurricane'in flap kaplinlerini bunun dışında tutabilirim, ki onları da ben basmadım aslında :) ) Ama şu an hala Hurricane'i bitirmek için çabalıyor olurdum yüksek ihtimalle :D (sanki bitmiş gibi konuşuyorum:lollol::lollol::lollol:).
 
Bakalim model icinde nasıl duracak ? %p

Sabah şöyle bir kaktırdım modelin içine doğru ama bişeylere takıldı, tam yerleştiremedim, bugün iş dönüşü o çıkıntıları traşlayıp gediğine oturtacağım topu, pardon depoyu :)
 
Buarada birkaç günlük bir gergin bekleyiş halindeyim bu aralar. Şöyle saçma sapan bir olay gelişti, geçen hafta powerbox'ın siparişini verdim, posta seçeneklerinde de FEDEX ve DHL vardı sadece, DHL in ofisi evimin hemen karşısında olduğu için ben de DHL seçtim ve ev adresimi verdim doğal olarak. birkaç gün sonra bir email geldi, siparişiniz yollandı bu da takip numaranız diye, bir baktım DHL diyip durdukları şey normal adi posta (deutche post da DHL olarak geçiyor) bir an başımdan aşağı kaynar sular indi, zira buradaki posta sisteminde ev adreslerine dağıtım yok, ya fiziksel ya da sanal bir posta kutunuz oluyor ve bu posta kutusu adresi üzerinden posta sistemi çalışıyor. Şimdi büyük bir merakla posta Umman'a girince ne olacağını merak ediyorum ve takip ediyorum. Normal koşullarda yarın yada birkaç gün içinde ülkeye girmesi gerekir. İki alternatif var, ya posta üzerinde geçerli bir adres tanımlanmadığı için anında geri yollarlar, ya da üzerindeki telefon numarasını bi arayalım adama haber verelim derler (tabi Almanlar telefon numarasını bastılarsa). Ayrıca aktif olarak ben de takip edip, paketin giriş yaptığını görür görmez soluğu postanede alıp olaya müdahil olup paketi teslim almaya da çalışacağım tabiki ama bakalım neler olacak :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
 
Buarada birkaç günlük bir gergin bekleyiş halindeyim bu aralar. Şöyle saçma sapan bir olay gelişti, geçen hafta powerbox'ın siparişini verdim, posta seçeneklerinde de FEDEX ve DHL vardı sadece, DHL in ofisi evimin hemen karşısında olduğu için ben de DHL seçtim ve ev adresimi verdim doğal olarak. birkaç gün sonra bir email geldi, siparişiniz yollandı bu da takip numaranız diye, bir baktım DHL diyip durdukları şey normal adi posta (deutche post da DHL olarak geçiyor) bir an başımdan aşağı kaynar sular indi,
Gerçekten kötü bir tesadüf olmuş :embarras: İnşallah sorunsuz bir şekilde eline ulaşır Evren hocam ;)
 
Evren bey, inceden inceden takipteyim. Çok güzel gidiyor. :bravo: Lakin, merak ettiğim şey şu; bu kuşu elinde 3B yazıcısı olmayan nasıl yapacak? Yani, özgün tasarımında bütün bu yapılanlar nasıl yapılıyor?
Abi alıyorsun 2 metre alüminyum aspiratör borusu , azcık kalitelisini alırsan onlar esnerken yırtılmıyor da , yapıştırıp geçiyorsun :lollol:
 
Eyvah eyvah

Depoyu fazla büyük yapmışım içeri girmiyor hiç. Kapağık kenarlarını hesaba katmamışım hiç!!!
:mad::mad::mad:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Şaka şaka korkmayın :)
Deponun çapının modeldeki açıklıktan daha geniş olduğunu biliyordum zaten :) deponun altında tabandaki dahtaya oturabilmesi için düz bir alan var. Bu düzlük sayesinde depo modelin içine yan olarak sokulabiliyor rahatlıkla. İçeri girdikten sonra da top gibim bişey olması sayesinde istediğiniz açıya getirilebiliyor. Sonuçta yerine cuk oturan bir depomuz oldu :thumbup:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Depomuzun şekli netleştiğine göre hızlıca kalını hazırlamaya girişmek gerekli. Turbinin yerdeki denemelerini bu depoyla yapmayı planlıyorum ki tam anlamıyla uçakta çalışacak sistem test edilmiş olsun. Ayrıca motor çalışırken depoyu evirip çevirerek uçuş sırasında karşılaşılabilecek pozisyonlarda yakıt emişi nasıl oluyor sisteme hava giriyor mu girmiyor mu gibi mevzuları da görme şansım olsun istiyorum.

İlk baştaki niyetim bastığım bu deponun üzerinden doğrudan depoyu üretmekti, ama hanımdan korkup kırmızı filament kullanmadım, yerine daha kalitesiz bir filament kullanınca da depo biraz eciş bücüş oldu. Yeniden depo basmak yerine bu sefer doğrudan sonuca yöneldim ve dişi kalıpları tasarlamaya giriştim. Deponun ön kısmı için olan tasarım tamamlandı, baskı optimizasyonu çalışmasını da yaparak (bu aşama gerçekten önemli, işlevsellik kaybı olmadan harcanan filamenti 298 gramdan 178 grama düşürdüm, tepemde hanımın kılıcı var, her gramın hesabını vermem gerekiyor :lol:) tasarımı nihai haline getirdim ve baskıya verdim. Bu sefer hataya yer yok, o yüzden kaliteli filament (kırmızı) yerini aldı…

Hem ön kısım hem arka kısım iki parça olarak kalıplanacak, yani toplam 4 parça. Ama bu kalıplar üretim öncesinde civata somunlarla birbirlerine sabitlenecek, yani aslında tek parça kalıp varmış gibi üretilecek ama kalıptan çıkartma aşamasında işleri biraz olsun kolaylaştırmak için kalıplar iki ayrı parça olarak sökülebilecek.

Ön kısmın kalıpları şöyle:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Arka kısım da buna benzer olacak.

Ön ve arka kısımlar ayrı ayrı üretilecek, çünkü ön kısıma deponun hortum bağlantıları kapak vs gibi elemanlarının eklenmesi gerekecek, bunu yapabilmem için de her iki taraftan da erişimimin olması lazım. Ön kısıma bu "fittingler" eklendikten sonra iki taraf birbiriyle birleştirilip dışarıdan kumaşla desteklenerek sızdırmaz hale getirilecek. En azından plan bu :) bakalım gerçekte işler nasıl olacak.

Baskıyı az önce başlattım, toplam 16 saatlik uzun bir baskı olacak. yarın akşam sonucu göreceğiz.