Grumman F-9F Panther modeli inşaatı ("Dahta"dan model jet yapımı )

Sen bunun ile ilgili bir önlem alacak mısın? Jet motorlu modellerde de bu problem yaşana biliyor mu?

Cengizhan, Sümer abi zaten gayet güzel detaylarını açıklamış, gereksiz tekrara girmeyeyim :) Sümer abinin bahsettiği tel gibi süzgeç filtre zaten motorla birlikte standart olarak geliyor, ve kullanılması tavsiye ediliyor. Aslında benim uçuş yaptığım pist koşulları nedeniyle o merete en az ihtiyaç duyacak kişilerden birisiyim belki ama yine de kullanacağım, ne olur ne olmaz. Benim açımdan en önemli şeylerden birisi, modelin inşaatının tamamlanıp motoru nihai olarak takma vakti geldiğinde, hem basınçlı hava ile hem de elektrik süpürgesi emişiyle modelin içini iyice temizlemek olacak. Zira inşaat faliyetleri sırasında içerde kalmış ufak bir parça dahta yada tel vs artık ne ise, bir risk demektir. Ayrıca normal modellere göre, model içinde kullanılan herşeyin çok iyi sabitlendiğinden hiçbir küçük parçasının kopup gövde içinde serbest dolaşıma çıkmayacağından da emin olmak gerekli. Bunların hepsi potansiyel risk, ve bunları da düşününce filtreyi kullanmamak bana mantıklı gelmiyor. Aslında hava kanallarının tasarımında, kanalları arkaya doğru iyice uzatırken aklımdaki düşüncelerden birisi de buydu, kanallar türbinin emiş ağzını büyük oranda kapatsın ki emiş de çoğunlukla uçağın dışındaki havadan gerçekleşsin…

Bir de hava giriş yolu bu modelde olduğu gibi kıvrımlı ise, hava aynen burnumuzun kıvrımlarından geçer gibi geçip içerdiği partikülleri hava kanalında bırakacaktır

Abi söylediğin büyük oranda doğru olmakla birlikte, malumun akışkanlar bazen garip şekillerde davranabiliyorlar :) yani bu etki kanalın yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilecektir, benim kanalımın şekli, çıkış ağzının yapısı ve türbinin yerleşimini düşündüğümde bu kadar emin olamıyorum açıkçası. Kanala giren parçacık boyutuna bağlı olarak, parçacığın motora girmesi ya da kanal çeperini takip edip motorun etrafından geçmesi değişkenlik gösterecektir. Emin olmak için CFD analizi yapmak lazım, ya da fazla kasmayıp filtreyi takmak lazım, ben ikinci yolu seçtim :thumbup:

Kesinlikle "Hava Kanalları" başlı başına güzel bir proje oldu %p:bravo: İşte azim, işte çalışma ve şahane bir sonuç :thumbup:

Bunlar da gerçekten güzel iş oldu %p:thumbup:

Teşekkürler Adminim, bu proje benim açımdan pek çok yeni şey öğrendiğim bir çalışma oluyor, o yüzden aldığım tatmin de sadece model yapıyor olmanın çok ötesinde :thumbup:


Buarada, daha önce bahsettiğim gibi hazır AB sınırlarına girmişken, normalde Ummana mal göndermeyen Alaman R-G kompozit malzeme üreticisinden ihtiyacım olacak olan cam elyafı, Kevlar (aramid) ve karbon kumaşları tedarik ettim. Bu avrupalıları da kıskanmadım değil hani, koca kutu, iki günde geldi ve sadece 11 avro nakliye bedeliyle :angry::angry::angry:!!!

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Buarada, daha önce bahsettiğim gibi hazır AB sınırlarına girmişken, normalde Ummana mal göndermeyen Alaman R-G kompozit malzeme üreticisinden ihtiyacım olacak olan cam elyafı, Kevlar (aramid) ve karbon kumaşları tedarik ettim. Bu avrupalıları da kıskanmadım değil hani, koca kutu, iki günde geldi ve sadece 11 avro nakliye bedeliyle
Evet ya hiç sorma Evren hocam, dünya onlara ve bir de amerikalılara güzel :embarras:
 
Evet ya hiç sorma Evren hocam, dünya onlara ve bir de amerikalılara güzel :embarras:

Mehmet Abi, Amerikalılara çok lafım yok, herifler eşşek gibi çalışıyorlar (en azından benim gördüklerimin çoğunluğu) ama bu avrupalılar bence haketmiyorlar da, herifler çalışmıyor resmen :) Adamlar o kadar yavaş ve az iş yapıyorlar ki, tepelerine ekşiyip bütün itirazlarına rağmen daha fazla çalışmalarını sağlayıp, hayatta olmaz, bitmez dedikleri sürelerde işleri bitirtiyorum… Ha yanlış anlaşılma da olmasın, sanmayın herifleri sabahın 7 sinden akşam 8 e kadar çalıştırıyorum, işe gelme gitme saatlerine karışmıyorum hiç, 10 da başlayıp 4 te bitiriyorlar, ama bu sürede yapabildikleri işi iki katına çıkartıyorum resmen :D
 
Biz zaten konuyu dikkatle takip ediyorduk ama bu videolarda gayet güzel oluyor doğrusu. %p

Eline sağlık Evren hocam. :RCKolik:

Teşekkürler :) eski zamanlarda, inşaatlarımı başka forumlarda paylaştığımda “dizi film” ve “yeni bölüm” geyikleri yapıyorduk, bu videolarla gerçekten de öyle oldu :) ama tabiki, hiçbir filmin esas aldığı kitaptan daha iyi olamaması gibi gerçek bilgi ve detay da yazılarda ;) videolar tamamlayıcı ve görsel hatıra, bir nevi günlük tadında oluyor :)

Abi uçağı neredeyse hepimiz beraber topluyor gibi olduk, o yüzden maiden videosunun da canlı yayında yapılması önerisini sunuyorum. O heyecanı beraber yaşamak güzel olur:heartxf::heartxf:

Bu zaten aklımda olan birşey, ama iki sorunum var, birisi kolay, kameraman, bir şekilde iyi kötü birisini ayarlarım. Maidenin iyi bir şekilde videoya çekilebilmesi için iyi bir kameraman bulmam gerektiğini de unutmayalım, canlı yayın ikinci bir kameraman (yada telefonman :) ) gerektirecektir. İkinci sorun ise bizim pistin taşrada olması nedeniyle internetin pek iyi olmaması, canlı yayın akışını destekler mi pek emin değilim :( yine de o gün geldiğinde birşeyler ayarlamaya çalışacağım.
 
Ama videoya koşu bandını koymamışsın Evren hocam, sadece videoları izleyenler kaçırdı işte. :lollol:

Birde ABS ve EDS'yi kaçamak geçtiğini sezdim biraz. Bence böyle bir jet uçağında olmalıydı bunlar kesinlikle. :p
 
Sakın ! Asla.. :) Ağır bağımlılık yaptı naparız sonra? Şakası bir yana diyecek bir şey bulamıyorum.. Herkes gibi heyecanla takipteyim elinize sağlık:saygilar:

Yanlış anlaşılmasın, alışkanlık yapmasın derken birbiri ardına videoları yayınladım hani o kısım için dedim, zira son bir video kaldı seyahat öncesi çektiklerimden, sonrasında böyle günde iki öğün video olmayacak :) Ama seyahat sonrasında eve dönünce atölye çalışmaları normal bir şekilde devam edecek!

Teşekkürler :saygilar:


Ama videoya koşu bandını koymamışsın Evren hocam, sadece videoları izleyenler kaçırdı işte. :lollol:

Birde ABS ve EDS'yi kaçamak geçtiğini sezdim biraz. Bence böyle bir jet uçağında olmalıydı bunlar kesinlikle. :p

Ya bak iyi dedin, koşu bandını eklemeyi unuttum :D Neyse bir ara onu da bir yerlere sıkıştırırız :D

ABS var zaten de ben tanımlamadım, freni çoğunlukla model yerde dururken motor çalıştırırken kullanmayı planlıyorum, ABS modunda kullanınca model de tıkır tıkır ilerliyor frenler kesikli çalıştığı için :D

EDS ne oluyor ? bizim pistte radar kamerası yok, emniyet şeridi de yok? :evil: