Mikro Türbin Motoru Girişimi

Gerçeğine yakın ses çıkarmasına çok dikkat ederdim. Gerisi umrumda değil. Sesi olmasa elektrikli en mantıklısı çünkü, tabii bence.
 
  • Beğen
Tepkiler: Anıl Erişen
Görünen o ki mükemmel bir ekip sıradışı bir projeye girişmiş. Akademik deneyim zirvede. Artık pilot bulunur, uçak da ayarlanır testler için.
Bazı noktaları merak ediyorum:
Ne tür bir kompresör planladınız?
Büyük motorlarınızda çift şaft sistemi düşündünüz mü?
Turbofan planınız var mı?
FADEC yazılımınızda auto relight işlevi olacak mı?
Ben olsam FADEC'e bir "motor stopped" sinyal çıkışı koyardım. Multiengine jetler için bu sinyal işe yarayabilirdi.
Ne tür bir ateşleme kullanıyorsunuz? Bildiğimiz glow bujisi mi yoksa CDI spark ignition mu?
Büyük motorlar için bir accessory gearbox üzerinden mekanik güç alma düşünseniz var mı?
Yine büyük motorlar için starter motoru yerine basınçlı hava kullanma fikri var mı?
Starter motorlarınız fırçalı mı fırçasız mı?
Çok soru sordum ama heyecanıma verin...
Teşekkürler ama ekibimizin mükemmel olması abartı olur. Test için pilot konusunu forumdan tecrübeli bir pilotla çözebiliriz bence.

Kompresörümüz alüminyum turbo (santrifüj) kompresör pazardaki örnekleri gibi. Starter motorumuz fırçasız olarak tasarlandı. Uzun ömür ve bakım kolaylığı en önemli etkenler.

Büyük motorlar için turboşaft, turbofan veya başka türler için tamamen talebe göre üretim yapılır motor çekirdeğini tasarladığımızda hepsi için kullanılabilecek. 350N üzeri motor modellerinde basınçlı hava kullanılacak yüksek ihtimal henüz tasarımları tamamlanmadı.

Ateşlememizi kerosen yakıcı özel tasarım bir sistemle ısıtma bujisi kullanarak yapıyoruz.

Sorularınız için teşekkürler. FADEC konusunda bilgilisiniz gerçekten fikirlerinize danışmak isteriz. Motorun durmaması, rölanti devrinden düşmemesi için işlev mevcut. Elektronik benim konum değil tabi ki ama sorularınıza cevap vermeye çalışırım yine de.
 
İlgi alanımın dışında kalıyor. (fosil yakıtlara karşıyım) Ne var ki, merak ve hevesle beklediğimi de inkar etmeyeceğim. Anıl Erişen arkadaşımızın başarılı olup sonuca gitmesini dilerim.:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Al işte, sanki o LiPo'ları şarj ettiği elektrik yeşil bir yakıttan geliyormuş gibi nasıl da anlatıyor... :lollol::lollol::lollol:
Balkonda rüzgar fırıldağı var. Bir tane motoru çeviriyor o da elektrik üretiyor. O elektrikle pilleri şarj ediyorum. :lol:
Bulunduğum yere rüzgarı bol diye taşındım , Ama pilleri şarj etmek işe yaramıyor, rüzgardan dolayı tayyare uçuramıyoruk....:yuppi:
 
İlgi alanımın dışında kalıyor. (fosil yakıtlara karşıyım) Ne var ki, merak ve hevesle beklediğimi de inkar etmeyeceğim. Anıl Erişen arkadaşımızın başarılı olup sonuca gitmesini dilerim.:)
O zaman size nitro model öneririm ? ama yakıtta hint yağı olması lazım ?
 
Alicim bana uymaz. Otomotv sektörü tüm tröstlerin muhalefetine rağmen elektrikliye geçiş yaparken...
Forumun en yaşlısıyım ama yenilikten yanayım.:)
Abi o konuda bilemiyorum, pilleri üretirken, elektriğini üretirken, bir şekilde yine doğaya zarar veriyoruz, şu en zararsız rüzgar tribünü üretilirken bile.
Özelikle piller, piller ciddi doğa kirliliği ve kaynak israfı, ömürlerinin ortalama 5 yıl olduğunu düşürsek ve ortalama sadece bir tane arabayı hareket ettirmek için harcanan pil sayısını da düşününce bence yine de Mahsun değiliz.
 
Al işte, sanki o LiPo'ları şarj ettiği elektrik yeşil bir yakıttan geliyormuş gibi nasıl da anlatıyor... :lollol::lollol::lollol:

Yeşil yakıt ne oluyor? Benim nitro modellerde kullandığım Omega Cool Power yakıtı yemyeşildi, onun gibi birşey mi? :evil:

Üşenmedim baktım, Karadağ enerjisinin yüzde 60'ını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor. Bakınız:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu durumda Mehmet Bey eğer uçuşlarında pilini bitirmez ve sadece yüzzde 50-60'ını harcarsa, pillerini tamamen yenilenebilir enerji ile şarj ediyor diyebilir miyiz acaba :lol:;D:evil:


Alicim bana uymaz. Otomotv sektörü tüm tröstlerin muhalefetine rağmen elektrikliye geçiş yaparken...
Forumun en yaşlısıyım ama yenilikten yanayım.:)

Yeni olan her zaman iyidir değil mi... DDT için de aynısını demişlerdi, mucize demişlerdi, insanların hayatlarını kurtarıyor demişlerdi...

Şu an bu yenilenebilir enerji kaynakları çok revaçta malum, "temiz enerji" diyoruz ya bir de... Rüzgardan enerji üretimi korkunç bir hızla ilerliyor gelişiyor, artık okyanuslarda tamamen yüzer platformlarda devasa rüzgar türbinleri dikiyorlar. Çevreciler de bunu destekliyor, neden, çünkü karbon salmıyor, bişey yanmıyor, yani "temiz". E iyi de orda topladığımız enerji doğanın döngüsünde hayli kritik bir öneme sahip olanbir enerji ve gayet iyi biliyoruz ki enerji yoktan var edilemez varken de yok edilemez. O rüzgarın hidrolojik çevrimde hayati bir önemi var, o rüzgar okyanus ve denizler üzerindeki nemli havayı karalara taşıyan, ve karada yağmur olarak düşüp suyu yeniden toprağa, su çevriminin en başına ulaştıran itici güç. Bu hızla devam edersek 50-100 yıl sonra enerji sorunumuz kalmayacak ama dünya kuraklık altında kıvranıyor olacak. Bu sefer denizdeki suyu tatlı su hale getirip karaların iç kesimlerine yüzlerce binlerce km içerlere taşıyabilmek için akla hayale gelmedik paralar harcayıp ürettiğimiz enerjinin de önemli bir kısmını suyu "tuzsuzlaştırmak" ve pompalamak için kullanacağız. E doğa zaten o işi şu anda yapıyor bizim için, hem de bedavaya, biz salak mıyız, evet kesinlikle. İsanlık tarihi günü kurtarmak için geleceğini batırma örnekleriyle dolu ama hala ders almıyoruz çünkü :)

Haberiniz var mı, dalgalarda da inanılmaz enerji var, ordan da elektrik üretebiliriz, hatta üretiliyor bile. Dalga zaten bu, denizde sürekli var orda öyle gümbür gümbür karaya vurup duruyorlar, ne olacak enerjisini toplasak değil mi... Ee o dalgaların kıyıya vurması azaldıkça suyun havalanması ve oksijenlenmesi de azalacak. bir yerden sonra oksijen seviyeleri su habitatlarını destekleyemeyecek hale gelecek, su ekosistemi çökecek, değişecek... Tüh ya gördünüz mü, o dalgadaki enerjinin de doğal ekosistemde bir görevi varmış... Bu doğa da hep bize karşı yahu!

Şimdilik en masum görünen şey güneş enerjisi, masumluğunu bırakın faydalı bile, zaten küresel ısınma var, güneşin enerjisinden elektrik ürettiğimiz zaman bu ısınmayı yavaşlatıp durdurabiliriz bile... Harika. ya sonra? dünyadaki hayatın tek gerçek kaynağı güneş enerjisidir, rüzgardan akıntılara küresel ölçekte önem taşıyan pek çok meteorolojik/oseanografik hareketin itici gücüdür güneş enerjisi. Bir yerden sonra bu dengeye de çomak sokmuş olacağız...

Uzun lafın kısası temiz enerji diye birşey yoktur arkadaşlar, hatta bir bakış açısıyla fosil yakıtlar en temiz enerjidir, çünkü tükenecekler, süreklilikleri olmadığı için zararları da sınırlı kalacak :lol::lol::lol:
:saygilar: