1/10 3D basilmis Comet I/(OSCUP)

Mehmet YILMAZ

Çalışkan Uye
Katılım
25 Ara 2015
Mesajlar
297
Tepkime puanı
639
ilk yaptigim den edindigim tecrubeler ile daha iyisini yapmak uzere hazirlanirken ayni kisinin Comet 1 modelini de satisa sundugunu gordum. Imgiliz savas makinelerini sevenlerden olmadigim icin (kesinlikle over-rated olduklarini dusunuyorum) ilk bakista ilgimi cekmese de Tiger Ausf.B'ye gore 3d dizayni olarak cok guzel iyilestirmeler yapilidigini farkettim ve hemen insaata basladim.

Cokbilmis wikipedia'ya gore "Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı." Bana gore de WoT Blitzde agir tank ile oynarken cok sinir bozan, kutu gibi , ayakkabi kutusu gib cirkin bir sey

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


3d baski modele gelirsek eger, 1/10 boyutlarinda Genislik: 313 mm, yukseklikt: 264 mm, uzunluk , 769 mm ve de 5800 gram agirliginda. Tahmin edilecegi gibi agirligin buyuk kismi filament. 6kg filament harici, onlarca rulman, bir okadar vida ve de elektronikleri ekleyince butce dostu bir proje oldugunu soylemek zor. Tiger Ausf B hareket sirasinda daha stabil olmasi icin ust uste gecen yol tekerleri kullaniyor. Bu da oldukca karmasik bir sitem ve iyi ayarlanmasi gerekiyor. Comet ise tek sira , her tarafta 5 adet olmak uzere 10 tane yol tekeri kullaniyor. Palet klavuzlari da tek sira ve de merkezden geciyor. Cizen kisi suspansiyon sistemini de gelistirmis. Tiger B'de palet gerginligi ayarlanirken plastik parcalar esniyordu. Cometde ise aliminyum borular kullaniyor ve de palet gerdirme sistemi daha etkin.

Ust uste binen tekerler ile tek sira tekerlerin basinc dagilimi grafigi (Alamandir vardir bir bildigi):
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Comet 1 3d baski model suspansiyon sistemi
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Insa sirasinda tankimin Comet 1 olmamasi icin yukarida saydigim avantajlari da goz onune alarak bir test platformu olmasina kara verdim. Kutu gibi sekli cok genis bir hacim sagliyor ve ve de nispeten basit STL dosyalarinda degisiklik yapmama imkaan veriyor. Ilk yaptigim degisiklik disli kutusu oldu. 3d basim parcalara guvenmektense reduktorlu motor aldim ve de direk sprokete bagladim. Ileride eklemeyi dusundugum elektronikleri de dusunureke govdeye bolca da havalandirma deligi actim. Tekerler normalde aliminyum borular ile yataklaniyorken herbirine ikiser rulman ekledim.

Bu degisiklikler test platformu sifatini kazandirmadigini farkederek, daha fazla ne deneyebilirim diyerek aklimdakileri listelemeye basladim. Ilk aklima gelen Konyali bilim insanlari gibi borla calisan birsey yapmakti ki ama 2 kadeh saraptan sonra ayaklarim yere daha saglam basmaya basladi. Cok abartmamak icin gercek bir tankta olabilecekleri listelemeye basladim.

1. Tabiki Top: Orjinal dizayn taigen airsoft mekanizmasi eklemeye izin veriyor ancak plastik bb tooplar evde cok kirlilik yaratiyor. Bunun uzerine yurtdisinda water gel airsoft launcher mekanizmasi siparis verdim. Bu su kureleri hem dogayi kirletmiyor hem de nispeten daha ucuz.

2. Taret: Airsoft mekanizmasininin boyutu ve de Comet'in basik tareti yanyana gelince buyuk bir sorun ortaya cikiyor. Namlunun asagi ve yukari oynama acilari cok kuculuyor. Bu sorun ile ilk karsilasan ben degilimdir fikri ile arastirma yaparken oscilating taret dizaynlarina denk geldim. taretin tamaminin asagi yukari oynamasi hem taretin icinde daha fazla yer sagliyor hem de sonraki asamada yerlestirilecek olan atis kontrol sisteminin top acisi ile hizalanmasinda buyk kolaylik sagliyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Dedigim gibi tamamen test platformu olarak dusundugumden estetik ikinci planda kaldi. Begendigim ozelliklere karar verdikten sonra daha ozenerek ucuncu bir model yapmayi dusunuyorum. Daha eklenecek cok sey var ve yol aldikca paylasacagim. Bu arada Comet dememek icin tankima isimde buldum. Efsane tank ' dan esinlenerek OSCUP yani Olmayan Sorunlara Cozum Uretme Platformu adini uygun buldum. Tahminimce nihai urunu Konyali bilim insani seviyesi ile bendeki BAC degerinin carpimi ile olusan koefisyan belirleyecek... tabiki benim "Namlusuz, paylayıcısız, mermisiz ve saatte 300.000km/h cikis hizi olan" top yapma kabiliyetim sakli tutarak:evil::evil::evil:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Test platformu tam bir OSCUP olmuş, ne kadar olmayan sorun varsa hepsine çözüm üretmiş bana kalırsa. :lollol:

Keyfile takip ediyoruz konuyu Mehmet Bey. :RCKolik:

Böyle şeyleri nasıl yapabiliyorsunuz anlamış değilim, şaşkınlıkla izliyorum. :saygilar:

@Mehmet Kucuksari abi bütün deliler bu forumda toplanıyor farkındasın değil mi. :lol:
 
OSCUP'ta servodan baska seyler surmem gerekiyor. Ayrica atis kontrol sistemi icin servolarin ivme olcer ve gyrolardan gelen bilgiler ile beraber surulmesi gerek. Bunun icin uiflow ile kod yazmadan kontrol edilen M5stack kullanmaya karar verdim. Uiflowin sbus sinyal okumak icin bir eklentisi yok suan. Benim de kod yazma bilgim kutulari ust uste koymaktan ibaret oldugu icin sbus sinyali ilkonce arduino nano ile cozumleyip seri iletisim uzerinden M5stack'e gonderiyorum. Asagidaki video calisan ilk surumu gosteriyor.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Atis kontrol Sistemi:
IDEF'in marabalar gununde ziyaret edebildigim seferinde Altay tankinin atis kontrol sistemini gorunce agzim acik kalmisti. Gerci ondan sonra Altay bayagi bir gelisti, olma ama aslinda olmama ozelliklerini bir araya toplayarak bir nevi quantum superposizyon durumundaki tank oldu ama ben atis kontrol sisteminden cok etkilenmistim.
Bunun icin ilk once wifi uzerinden video yayini yapabilen raspberriyi tarete ekledim. O anda yanimdaki arkadasim "Dur, ne yapiyorsun? bu basbaya FPV, bu is durona ve duronculuga girer, bunun vebali var" dedi. Bunun uzerine "hulle" yaparak goruntuyu ilkonce yapay zekaya gonderip o isledikten sonra wifi uzerinden yayinlamaya karar vedim. Hulleci islemci biraz yavas ve yaklasik 100ms'lik bir gecikme olustuyor ama bu kabul edilebilir birsey.

Kulturumuzde malum atis deyince hedef olarak her zaman sise dikilir. Ben de koklerime sadik kalarak hulleciyi siseleri tanimasi icin konfigure ettim. Asagidaki videoda ilk test goruntuleri bulunuyor.

Sonraki asamalar, topun hedefe yonlendirilmesi ve hedef takibi olacak. Ayrica herhangi bir guvenlik zaafiyetine karsi topun onundeki hedef 1 metreden yakinsa topun calismamasi icin ToF sensor eklenecek. Aslinda amacim lidar ile menzil olcup top yukselme acisini ayarlamakti ancak yuksek maliyetten dolayi bunu ertelemeye karar verdim.


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Ses simulatoru icin kullandigim raspberry baska bir iste lazim oldugu icin sokmustum. Arastirma sirasinda arduino nano ile calisan daha basit baska bir karsima cikti. Amplifikatör olmadan yaptigim testin videosu asagida. Tank icin basit gelse de scale crawlerlar icin uygun olacagini dusunuyorum.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
ESP32 icin yapilmis bir tank ses simulatoru bulamayinca biraz arastirma yaptim ve sanirim ilk defa ozgun bir proje urettim. Sbus kablosundan gelen sinyallerden 4 kanali okuyarak, taret donus, motor , top ve makineli tufek seslerini simule ediyor. Bir onceki arduino nano bazli projeye gore hem ses kalitesi daha iyi hem de tum sesleri ayni anda calabiliyor. Bu arada tank sesi ile ugrasirken cok guzel eski tip dizel gemi motoru sesi elde etmeyi becerdim:evil:. Sesini yaptim gerisini de mi yapsam :p
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Bu arada tank sesi ile ugrasirken cok guzel eski tip dizel gemi motoru sesi elde etmeyi becerdim:evil:. Sesini yaptim gerisini de mi yapsam :p
Ehhhh artık nalı bulmuşsunuz, geriye birşey kalmamış. :laugh: 3 tane daha nal ve üzerine bir at yapınca tamamdır. :D

Tebrikler, çok başarılı :bravo: :bravo: :saygilar: