1/10 3d Printed Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B

Mehmet YILMAZ

Çalışkan Uye
Katılım
25 Ara 2015
Mesajlar
297
Tepkime puanı
639
1/16 Taigen T34, 1/16 Tamiya Panther'den sonra baska bir tank modeli ararken 3dprintedtanks sitesinden 1/10 Tiger 2 ye denk geldim ve buyuk bir hevesle bu uzun soluklu projeye giristim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Oncelikle modelimiz Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B ya da tier adiyla Tiger II. 70 tonluk agirligi ile Ikinci dunya savasinda seri uretilmis en agir tank modeli. Savasa gec dahil oldugundan cok fazla bir etki yapamasa da teknik olarak rakiplerine gore cok daha ustun ve de en onemlisi de Mihver guclerinin araci.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Yukarida yazdigim gibi tank Lubosh isminde Cek bir arkasasin dizayni. Toplamda 6kgnin ustunde PLA ve PETG, 56 adet rulman, iki adet 540/550 motor, iki adet standard servo, iki adet esc, bir adet raspberry pi, oldukca fazla zaman ve biraz da sabir gerektiriyor. Modelin 1metreden daha uzun oldugunu dusunursek gerekenler gayet makul.

Dizayn olarak goruslerim biraz karisik. Tankin bazi bolumlerinde cok harika ve partik isler yapilmisken, bazi yerleri sanki fazla dusunulmeden yapilmis. Paletler ve ust govde cok guzel dizayn edilmisken yol tekerlekleri ve disli kutusu malesef biraz sorunlu. Tankla ilgili en guzel sey boyutlari ve agirligi. 1/16 tanklar yaninda cuce gibi kaliyor. Palet ve suspansiyonun calismasi cok daha gercekci ancak bu agirlik ve boyutlar tankin ayni zamanda en buyuk problemi. Dizayn eden Cek arkadas rulmanlar, elektronikler ve as sayida vida harici herseyi 3d yazici ile uretilmek uzere yapmis. Bu maliyeti azaltsa da plastik parcalarin esnemesi bazi yapisal sorunlar olusturuyor. Suan icin o kadar cok hosuma gittiki ayni dizayni alip lazerde kesilmis sac parcalar, rulmanlar ve metal akslar ile yeniden yapmayi dusunuyorum.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Tanki 3d yazicida basilmis bir 1/60 oraninda bir sanziman yurutuyor. Daha fazlasini isteyenle ricin 1/75 disli oranli versiyonu da mevcut. Iki adet 550 motor fazlasiyla yeterli. Benim escler kucuk oldugu icin , akim seviyelerini asagilarda tutumak icin modeli 2s ile besliyorum. Modelin de buyuk agabeyi gibi final drive sorunu var malesef. 3d basilan disli kutusunda ana disliyi donduren pinyon safti japon yapisitirici ile tutturuluyor. Fazla torka dayanmayan bu sistem malesef guce binince su koyveriyor. Parke uzerinde sorunsuz kullanilirken, asit testi olarak haliflekste pivot donusler yaptigim anda kisa sure icinde iki disli kutusu da ariza verdi malesef. Cozum olarak opentx'in sundugu buyuk avantajlar ile pivot turnu nerdeyse iptal edece kadar kapadim ve de cok yavas olacak sekilde ayarladim. Ilk firsatta disli kutularini degistirmeyi planliyorum. Suspansiyon olarak torsion bar kullanilmamis ancak scale gorunus muhafaz edilmis. Govde icinde bisiklet lastiginden yaplmis lastikler ile her safti torsion bar'a benzer bir sekilde hareket ediyor. Icice gecen onca teker hem montaji hem de bakimi bir cile haline getirmis. Ayrica gerceginde oldugu gibi hem sag ve hem sol icin ayni parcalar kullanildigindan tankin sag ve sol kismi asimetrik. Tankin bir cok kapagi fonksiyonel. Pil arkadaki servis kapagindan sorunsuzca degisitirlebiliyor.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Tareti modifiye edilmis bir servo donduruyor. Govdeye hafif siki gecme ile oturan taret, servonun disli sekli ve lastikle olsuturugu basincla sabitlenmis. Basit bir cozum olsa da sorunsuz ve de fazlasi ile is goruyor. Modifiye edilmis servo propotional kontrole imkan veriyor. Istenirse airsoft eklemek mumkun. Taret her turlu modifikasyon icin fazlasi ile genis. Jetson nano ve computer vision ile otomatik hedef tanimlama ve takip dusunuyorum. Dedigim gibi boyutlari oldukca buyuk ve robotik platform olarak kullanmak icin de ideal.

Tankin ses sistemi icin raspberry pi kullaniliyor. Sbus inverter ile io pinlerine baglanan alici uzerineden gelen sinyallerle uygun sesi cikartiyor. Disli kutusu cok gurultulu oldugu icin 30wattlik bir amfi ve iki adet hoporler kullandim. Bunlarin hepsi icin bir imaj dosyasini raspberrye yuklemek gerekiyor. Ideal olan servolar ve escyi de raspberry uzerinden surmek ve ve bu sekilde gyro/ ivme olcer gibi fonksiyonlarla top stabilizasyon eklemekti ancak bunun icin kendi kodumu yazmam gerek. Servo surmek ve imu entegrasyonu kolay olsa da simdilik ses simulasyonu konusunda hicbir bilgim yok.

RC tank hobisi Turkiyede fazla yaygin olmasa da bazi ulkelerde oldukca populer. IR Comat sistemler ile muharebelerin duzenlendigi klupler mevcut. Umarim ileride Turkiye'de de yayginlasir. Tiger II sayesinde biraz motive oldum ve de Emil'de ilerleme kaydettim. Sanirim bir dahaki tatilde o da biter :)











Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Mehmet Bey, detaylı paylaşım için teşekkür ederim.

Uzun zamandır 1/16 RC tank almak ve yapmak için kaşınıyordum tabiri caizse ama bu 1/10 çok daha cazip!
Sitelerini ve king tiger'ın manuelini inceledim. Paletler kısmında şu kısım beni benden aldı :lol:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


92 tekrar! pirinç pinler hariç 552 parça sırf paletler için basılacak! Çok eğlenceli! :evil:

Dediğiniz gibi çok pratik ve güzel çözümler uygulamışlar, taret hareket mekanizması, suspansiyon için bisiklet iç lastiğinden kesilme lastikler kullanılması falan hoş şeyler. Ama en azından dişlilerin bazılarını metal yapmak gayet mümkün olurmuş gibi görünüyor. piyasada kolaylıkla bulunan araba pinyon ve spur dişlilerinden faydalanmak gayet mümkünken neden bunları da 3D baskı yapma konusunda ısrarcı olmuşlar acaba, üstelik alternatif sunmamışlar bile.. 8 kglık bir tankı sadece parke üzerinde kullanacağımızı varsaymamışlardır umarım ;D

Buarada paletler ve belki bazı diğer parçalar, belki dişliler falan direk çelikten 3D baskı olarak da yapılabilir bir ihtimal. Hem sağlamlık açısından daha uzun ömürlü olurlar hem de özellikle paletlerde üst kısımdaki sehim daha gerçekçi görünür. Yapmaya karar verip dosyaları satın aldığımda shapewaysten fiyat alırım önce belli parçalar için. Bu boyutta bir model için mantıklı bir harcama olabilir bir ihtimal..

Velhasıl, yapılacaklar listeme aldım mereti, ama şimdilik bekleyeceğim, zaten hem fabrika meşgul hem muhtemel taşınma vakti yaklaşıyor, hem de belki bir panter veya Panzer 4 çıkartırlar o arada diye umud ediyorum :)

Bahsettiğiniz gibi IR battle sistemleriyle ve hatta FPV olarak bu meretlerle muharebe yapmak çok zevkli birşey ama beraber yapacak bir 3-4 kişi olması lazım ki tam anlamıyla tadı çıkartılabilsin..

:saygilar:
 
Son düzenleme:
Oncelikle modelimiz Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B ya da tier adiyla Tiger II. 70 tonluk agirligi ile Ikinci dunya savasinda seri uretilmis en agir tank modeli. Savasa gec dahil oldugundan cok fazla bir etki yapamasa da teknik olarak rakiplerine gore cok daha ustun ve de en onemlisi de Mihver guclerinin araci.
Daha geçenlerde NETFLIX'de yayınlanan yeni savaş belgeselinde bu tanktan bahsetmişlerdi. :) Böyle bir tanka zaten 1/10 daha küçüğü pek uygun olmazdı. :D
RC tank hobisi Turkiyede fazla yaygin olmasa da bazi ulkelerde oldukca populer. IR Comat sistemler ile muharebelerin duzenlendigi klupler mevcut. Umarim ileride Turkiye'de de yayginlasir.
Keşke :embarras:
 
Mehmet Bey

Öncelikle sahiden harika bir paylaşım. Bende scale askeri araçları RC'ye çevirme konusunda çok hevesliyim. !/6 Willys jeep çevriminden sonra bir tank çevrimi için yaptığım araştırmalar sonucunda dayanamayıp indirime de girdiği için Willys gibi Dragon firmasına ait 1/6 Sherman tankının statik modelini aldım. Evet yanlış yazmadım 1/6 inanılmaz devasa bir model. Foruma yeni bir konu açıp Willy gibi evreleri paylaşmaya çalışacağım. Buraya yazmamın nedeni benim avantajım 3D printer ile sadece RC çevrimi için gerekli parçaları basmak diğer tüm tank için gerekli parçalar zaten Dragon firması tarafında bayağı detaylı olarak üretilmiş . maket kalitesi yüksek. Lakin RC çevrimi için gerekli motor ve hız kontrol kısmı vede taret hareketi için gerekli yapılar sizin bilgi birikiminize ihtiyaç olacak. 1/6 bukadar büyük bir modeli yürütmek için muhtemelen 540 size motorlar yeterli olmaz diye düşünüyorum. Redürtörlü daha yüksek torklu ve düşük devir dönen motorlara ihtiyacım var. Savaş robotu için kullanılan motorları inceledim ama bana tavsiyeniz olurmu. Birde motorları kontrol etmek için Arduino mu raspery mi daha uygun olur. aslında her ikisinde de çok bilgim yok ikisini de sıfırdan öğreneceğiz. Sizin fikileriniz bekliyorum. Yakında yeni bir konu açıp resimler ile modeli paylaşacağım. şimdiden teşekkürler.

Saygılar;
 
Mehmet Bey

Öncelikle sahiden harika bir paylaşım. Bende scale askeri araçları RC'ye çevirme konusunda çok hevesliyim. !/6 Willys jeep çevriminden sonra bir tank çevrimi için yaptığım araştırmalar sonucunda dayanamayıp indirime de girdiği için Willys gibi Dragon firmasına ait 1/6 Sherman tankının statik modelini aldım. Evet yanlış yazmadım 1/6 inanılmaz devasa bir model. Foruma yeni bir konu açıp Willy gibi evreleri paylaşmaya çalışacağım. Buraya yazmamın nedeni benim avantajım 3D printer ile sadece RC çevrimi için gerekli parçaları basmak diğer tüm tank için gerekli parçalar zaten Dragon firması tarafında bayağı detaylı olarak üretilmiş . maket kalitesi yüksek. Lakin RC çevrimi için gerekli motor ve hız kontrol kısmı vede taret hareketi için gerekli yapılar sizin bilgi birikiminize ihtiyaç olacak. 1/6 bukadar büyük bir modeli yürütmek için muhtemelen 540 size motorlar yeterli olmaz diye düşünüyorum. Redürtörlü daha yüksek torklu ve düşük devir dönen motorlara ihtiyacım var. Savaş robotu için kullanılan motorları inceledim ama bana tavsiyeniz olurmu. Birde motorları kontrol etmek için Arduino mu raspery mi daha uygun olur. aslında her ikisinde de çok bilgim yok ikisini de sıfırdan öğreneceğiz. Sizin fikileriniz bekliyorum. Yakında yeni bir konu açıp resimler ile modeli paylaşacağım. şimdiden teşekkürler.

Saygılar;
Devrim Bey,

Oncelikle rc tanklar ile ilgilendiginizi duymaktan cok mutlu oldum. Elimden geldiginice her konuda yardimci olmaktan memnun olurum. Projenizde simdiden basarilar. Gelismeleri 4 gozle bekliyor olacagim. Sorulariniza gelirsek eger:

Plastik bir model icin 2 adet 540, 550 ya da 600luk motor fazlasi ile yeterli olacaktir. En kotu ihtimal ile 3s pil kullansaniz benim tanka gore %30luk bir guc artisi demek. Isin icine robotik ve hobi kelimesi girince malesef urunlerin fiyati otomatikmek artiyor. Planet reduktorlu motor icin yeriniz var ise Aliexpreste secenek bolca var. Almadan once sproket ve kullanacaginiz pile gore uygun devirli motor secmeniz onemli olacaktir.

Kontrol kartina gelirse eger. Opentx ile ses simulatoru haric diger tum fonksiyonlari arduino veya raspberry olmadan kontrol etmeniz mumkun. Eger otomasyon veya baska ozellik dusunuyorsaniz hangi karti sececeginiz tamamiyle programlama seviyeniz ile ilgili. Herhangi bir otomasyon dusunmuyorsaniz esp32 ile kendi ses simulatorunuzu yapabilirsiniz. Raspberry ile pwm surmek icin ayri bir karta ihtiyaciniz var. Arduino ile direk surebilirsiniz. Benim programlama seviyem cok dusuk o yuzden raspberry pi'yi nodered ile kullaniyorum. Basit projeler icin ise python. Arduino icin ise visuino tercihim. Piyasada IBU2U, Clark gibi hazir tank kontrolculeri de mevcut ancak bana biraz pahali geldigi icin tercih etmedim. Mikrokontrolcu entegre etmek istememin tek sebebi top stabilizasyon ve yapay zeka eklemek. Boyle bir ihtiyaciniz yok ise rc crawlerlar icin yapilmis hazir ses simulatorleri de isinizi gorecektir.
 
Mehmet Bey merhaba,
3D Printer olarak ne kullanıyorsunuz, kullandığın filament markasından da bahsedebilir misiniz?
Güzel ve uzun soluklu bir konu olacağa benziyor. Merakla takipteyim.
Elinize sağlık.
FDM yazici olarak 2 adet artillery genius ve bir tane de artillery X1 kullaniyorum. Filament icin ise Rusya'da uretilen relax diye PETG tabanli bir malzeme tercihim.
 
Siparis ettigim elektronik parcalarin gelmesi ile tankin atis kontrol sistemi icin calismalara basladim.
Bastan aciklayim kodlama isinden anlamadigim icin yazilan kodun hemen hemen hepsi copy/paste ve de daha once boyle bir ise girismemistim.
Konsept olarak basit bir sistem aslinda. Jetson Nano kamera uzerinden gelen goruntuyu isleyerek hedefin tespit edilmesi durumunda pixel olarak koordinatlirini veriyor. Bu koordinatlar da goruntunun cozunurlugune orantilanarak tarete bagli servolari kontrol etmek icin kullaniliyor. Kamera ile top ayni eksende olsaydi mesela servolar tespit edilen hedef ekranin tam ortasina gelene kadar hareket ediyor. Hedef ekranin tam ortasina gelince de top atisi simule etmesi icin bagli olan lazer diyotunu harekete geciriyor. Eger istedigim hassasiyete ulasirsa nihai olara lazer diyotu yerine airsoft mekanizmasini harekete gecirecek.
Kavramin ispati icin 3d yazici ile basit bir kamera tareti basip hedef tespit/takip sisteminin kavramsal olarak calisitigini gorunce , cahil cesaretinin verdigi gazin da yardimi ile, hemen tanka monte etmeyi dusundum. Ancak beklendigi gibi karsima bir suru sorun cikti.

Birincisi, gelen koordinatlar cok parazitli. Sabit dursam dahi tespit edilen hedefin merkez koordinatlari degisiyor. Benim isledigim goruntu 1280*720 pixel boyutlarinda ve en dusuk parazit +- 50 pixel civari. Parazit yuzunden servolar devamli hareket ediyor ve bu yuzden de cok isiniyor. Cozum olarak ilkonce servolar hata orani 50 pixelden az olunca hareket etmeyecek sekilde deadzone olusturarak yazilimi degistirdim ama bu seferde hassasiyeti kaybettim. Daha sonra low-pass filter(Turkce meali ile alcak geciren filtre) kullanmayi denedim. Bu daha iyi bir cozum olsa da yeni gelen veri ile eski veriyi toplami bir olacak sekilde orantilamak gerekiyor. Uygun katysayilari bulmak icinde her degisiklikte programi yeniden baslatmak zaman aliyor. Yukarida bahsettigim deadzone boyutlari da isin icine girince bu parametreleri es zamanli olarak degistirip sonuclari test etme fikri geldi aklima. Bunun icin ne yaptiysam jetson nanonun Bluetooth seri baglantisini phyton uzerinden aktif hale getiremedim. Tam vazgecekken model roket data looger olarak kullandigim esp32 yardimima kostu. Model roket ucus verisini gorebilmek icin daha onceden app inventor tecrubem olmustu. O gecmis tecrubeyi kullarak app inventor ile basit bir uygulama yaptim ve suan 10 farkli parametreyi bluetooth uzerinden esp'ye oradan da jetson nano'da calisan python yazilimina gonderebiliyorum.
Tam Heureka diye sevinirken kisa surede ne kadar ugrasirsam ugrasayim low pass filtre ile sadece hiz ve hassaslik arasinda bir secim yapabildigimi anlayarak hayal kirikligina ugradim. Tam bu is olmayacak derken birden youtube arama algoritmasi karima PID ile ilgili sonuclar cikartti. Teorik olarak bildigim ancak hicbirzaman detayli olarak ogrenemedigim PID , ben becerebilirsem, servo kontrolune cozum olacaktir diye dusunuyorum.

Tankin uzerinde zaten ses simulatoru olarak kullandigim bir raspberry pi4 var. Ses simulatoru imaj dosyasi olarak geldigi icin raspberryi baska bir amacla kullanamiyorum. Onun ustune ek olarakda simdi bir jetson nano ve esp32 entegre edilecek. Madem bu kadar ugrasiyorum neden daha fazlasi olmasin diyerek esp32 ve android aplikasyonla daha yeni beceriler kazandirmaya karar verdim. Ilk olarak bir imu kullanarak hedef takibi yapilmadigi zaman namluyu stabilize etmek istiyorum. Bununla ilgili bircok proje mevcut zaten. Sbus library kullanarak esp32 ile aliciyi da konusturabilirim. Belki bu sekilde de magnometre verisini kullanarak tankim ip gibi duz bir cizgide ilerleyebilir. Yine ayni sekilde hedef tespit/takip sisteminin modlarini da kumanda uzerinden kontrol edebilirim.
Jetson Nano'nun isledigi goruntuyu rtp denilen bir protol ile baska bir PCden VLC player ile gorebiliyorum. Ayni goruntuyu app inventor ile yaptigim aplikasyona gonderebilirsem gercekten harika olur. Bunu da simdilik istek listeme ekledim.

Bahsettigim sitemin semasini buraya ekliyorum. RC ile direk alakali olmasa da RC Tanklara olan ilgim sayesinde bircok yeni sey ogredim. Yoksa sittin sene(yani 60 sene) kimse beni kompeter basina oturtup kod ogrenmeye zorlayamazdi :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Bahsettigim sitemin semasini buraya ekliyorum. RC ile direk alakali olmasa da RC Tanklara olan ilgim sayesinde bircok yeni sey ogredim. Yoksa sittin sene(yani 60 sene) kimse beni kompeter basina oturtup kod ogrenmeye zorlayamazdi :)
Gerçekten de helal olsun :thumbup: Epey zorluk yaşamış ama yılmamışsınız. :bravo:
 
  • Beğen
Tepkiler: Türker Akgün
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Computer Vision(CV) icin kamera taret uzerindeki makineli tufekn portunu kullanmayi dusunuyordum ancak namlu ve mantlet goruntunun buyuk kismini kapladigi ve CVnin performansini dusurdugu icin bu fikirden vazgectim. Bu sirada basmis oldugum taret ziyan olmasin diye topu 105mmlige cevirdim.
Jetson icin kullandigim kamera ribbon cable kullaniyor ve bu da montaj icin sorunlu. O yuzden sistemin tamamini degistirdim ve boyutlari daha kucuk olan esp32-cam kullaniyorum. Bu sekilde android aplikasyona cok dusuk latency ile goruntu gonderebiliyorum. Esp32 uzerinde bir de lcd ekran mevcut. Ziyan olmasin diye simdilik ondan sadece sbus uzerinden gelen servo bilgilerini okuyorum. Duzgun bir imu bulabilirsem esp32 top stabilizasyonundan da sorumlu olacak. Ayni goruntuyu jetson da CV ile isleyip hedef koordinatlarini almak mumkun ama bu seferde esp32nin goruntu kalitesi CVnin performansini dusuruyor. Tam vazgececekken global shutter diye bir kamera turunden haber oldum. Fiyati biraz yuksek ve sadece siyah beyaz olanini siparis verebildim. Global shutter hareketli kamera ve platformlarda daha net goruntu olusturabiliyor. Kameranin gelmesi vakit alacagindan bu sirada tahrik gurubu ile ilgileniyorum. Daha once yazdigim gibi plastik parcalar cok esniyor. Palet gerginligini arttirinca idler ekseni kayiyor. Bu sorunu cozmek icin de idler tekerleri 15mm aluminyum saft ile govde boyunca gecerek birbirine bagladim. Scale goruntunbiraz bozulsa da paletler simdi cok daha iyi calisiyor.

Bir sonraki asama icin buyuk ihtimal iki kamera kullanilacak. Birisi aplikasyona goruntu gondermek icin digeri ise sadece CV ve jetson nano icin. Kamera yerlerini test etmek icin panther F taret bastim. Buyuk ihtimal kameralar menzil olcer kurelerin icine saklanacak.

Yeni basilan prototip panther F tareti ve CV uyumlu olmayan yeni Tiger 2 resimlerini ekledim. Yavas ta olsa proje guzel gidiyor.