Ağustos ortasında beyaz filamentim bittiği için üretime ara vermiştim, ayın 19'unda 4 kg beyaz ABS filament beraberinde modelde kullanılacak karbon borular, yaylar ve diğer ıvır zıvırlarla birlikte elime ulaştı.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
İş açısından epey yoğun bir dönem olmasına rağmen printeri yeniden baskı işleri için koşturmaya başlayabildim ve iki gün önce de gövdenin orta kısmının ana parçalarının basımı ve genel montajı tamamlandı.
Gövdenin tasarımı 3 ana kısım olacak şekilde yapılmış. Toplam boy 2.2 m olduğu için taşıma sırasında tek parça olması sorun yaratacağından Chris bu parçalı tasarım yoluna gitmiş ve gerekirse gövdeyi 3 ayrı parçaya ayırarak taşıma imkanı yaratmış. Burun ve kuyruk parçalarını zaten daha önceki mesajlarda görmüştük, en büyük parça olan orta kısım yaklaşık 1 m uzunluğunda ve kanat bağlantı noktası ile piller ve alıcı gibi ekipmanların da yer alacağı kısım olacak.
Orta kısım toplamda 7 ana parçadan oluşmakta, ve kuyruk ile burun kısmında olduğu gibi bu parçalar "formerlar" ile desteklenmiş. Aşağıdaki çizimde orta gövdenin parçaları görülmekte:
Orta kısımla kuyruk ve burun kısımlarının montaj/demontajı da önde ve arkada görülen 6mm çaplı 4er karbon boru ve yine aynı yerlerde altta ve üstte görülen "hardpoint" olarak adlandırılmış parçalar vasıtasıyla vidalanarak sabitleniyor. Sökmek gerektiği zaman da altta ve üstteki birer vida sökülüp kısımlar birbirinden ayrılabiliyor. Teoride bu kolay gibi görünse de gerçekte aslında bu sökme takma işinin çok da pratik olmadığını deneyimleyerek gördüm. Karbon borular epey bir sıkı geçme, biraz uğraşırsam belki daha rahat girip çıkan hale gelirler ama yine de bizim uçuş koşullarımızda sahada yapılacak iş ne kadar az olursa o kadar iyi oluyor. Bu nedenle gövdeyi tek parça olarak taşımanın bir yolunu bulmaya çalışacağım. En kötü durumda sadece burun kısımını sökerek taşıma stratejisi uygulamaya çalışacağım.
Parçalar basılırken içinde bulunduğum iş yoğunluğu ve farklı bir evrende gezen kafa nedeniyle her parçayı tek tek fotoğraflama yapmadım, anca montaj sonrasında foto çekmek aklıma geldi.
Sadece iki parçanın baskı sonrası fotoğrafını çekmişim
Orta kısım montajı sonrasında burun ve kuyrukla birleştirildi ve gövde ortaya çıktı:
Boyutun daha iyi anlaşılması için de panther gövdesi ile yan yana birkaç poz daha çekildi
Modelin boyutunu gören eşimin "bunu (atolyende) nerene sokacaksın acaba?" manasına gelen sorularına karşılık Deniz'le birlikte geliştirdiğimiz strateji ile "Salonda duracak bu model, Deniz öyle istiyor" şeklindeki cevabımıza karşılık demokrasinin de bir sınırı olduğunu öğrenip acilen atolye içinde modele bir yer ayarladım ve daha önce panther gövdesi için düşündüğüm ama fazla ağır olduğu için vazgeçtiğim düzeneği Airbus için ayarlayıp kullanıma soktum:
Gövdenin altına iki yada üç sıra şerit LED eklersem modifiye "Emre Kaman" lambası olarak tezgah aydınlatmasına da katkı sağlayabilecek gibi görünüyor model