450 size Servo seçimi
Selam, Berkay benden de inter-forum şeklinde cevap rica ettiği için ben de gelmişken buraya kendi fikrimi belirteyim
Servolarda genelde en fazla dikkat ettiğimiz parametreler hız ve tork. Bunu analog - dijital ve güvenilirlik izliyor diyebiliriz.
Hız ve tork genellikle cyclic olarak 450 serisi için 0.1-0.15 yeterli oluyor. tork olarak da 1.8-2.5 arasını hedefleyebiliriz. Bunlar kolay, matematik
Analog - dijital seçimi. Kabaca analog 50hz, dijital 120 hz, 200 hz. Kuyruk servosunda da dijital 200 - 333 - 560 hz tazeleme seçeneklerimiz var.
Cyclicte 50hz - 120hz neredeyse 2 kata yakın bir tazeleme hızı demek. Bu esas olarak cyclic gain'i direkt etkiliyor. Servonuz ne kadar hareket ve iletişim hızına sahipse, eşit heli titreşim düzeyinde daha yüksek cyclic gain ile uçabiliyorsunuz.
Daha yüksek cyclic gain, hover stabilitesi ve hızlı ileri-geri-sağ-sol düz uçuşlar için önemli bir faktör.
Peki güvenilirlik? Güvenilirlik servonun nedensiz yere yanmaması, her zaman mükemmel bir şekilde merkezlemesi, spesifikasyonlarda belirtilen kriterleri her zaman karşılayabilmesi (hız - tork) olarak özetlenebilir.
Corona 6-10 dolarlık servolar üretiyor. Güvenilir diyebilir misiniz? Hayır. Neden? Para harcamadan mutlu olamıyoruz da ondan. Deveye diken yaranır hesabı
Güvenilir diyebilir miyiz? Evet, bakın kullananlar var.
Aynı zyx flybarless ünit ve turnigy 9x kumanda gibi. 50 dolarlık oldukları için "güvenilmezler". Ama neden güvenilmez dediğimizde "şundan" diyebileceğimiz somut birşey de yok. Çoğunluk memnun.
Burada sektörün bazı gerçekleri ile yüzleşmemiz gerekli. Marka ürün aldığınızda aradaki %100-200 hatta bazen 300'lük fiyat farkını ürünün dağıtımına, garanti geçerliliğine, kalite kontrolüne, reklam ağına, kampanyasına, 3D masters turnuva sponsorluğuna vermiş oluyoruz. Yani 8 dolarlık corona servo ile 28 dolarlık align servo arasındaki fark dramatik değil. Aradaki fark turnuvalarda dağıtılan align şapkalarında, birçok yerde 190$ liste fiyatı ile satılan 700mx motorların kampanyalarda 97$'a satılmasında gizli.
Ancak bu çok nadir de olsa bazı durumlarda kalite kontrolün ihmal edilebileceğini ve 1000'de bir kötü bir ürünün elinize geçebileceği gerçeğini değiştirmiyor. Bu durumda garanti veya konu cyclic servo olunca aynı sete bir tane daha için yurtdışından 1 ay kargo beklemeniz gerektiği anlamına geliyor.
2 helikopterimde (500zyx ve 450zyx) hitec analog servolarını tercih ettim (65mg ve 225mg). Nadiren hover yapıyor veya düz uçuyorum zaten, cyclic gainlerim 500 için 37, 450 için 35. Ama servolarımın güvenilir olduğunu ve gerektiğinde 2 gün içinde Türkiye'den yedeğini veya orijinalini yurtdışı fiyatına alabileceğimi biliyorum.
Özet:
1. Büyük fiyat farkı, büyük kalite farkı demek değil.
2. FBL ünite destekliyorsa ve pilotajınız hover aşamasını aştı ise, analog veya dijital arasındaki fark çok büyük değil.
3. Konu aynı fiyat aralığında, benzer hız, tork, güvenilirlik servolar ise, dijital olanı tercih etmek tabii ki de mantıklı.
Zyx 4.01 ve HS-225MG cyclicler ile yaptığım bir uçuş videosu ile konuyu bağlıyorum
Teşekkürler.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol