[DIY]: Arduino ile Rectract - Iniş Takımı Uygulaması

Sümer Yamaner' Alıntı:
Şöyle bir sorun çıktı. L293 entegreleri retract çalışırken fazlaca ısınıyorlar. Muhtemelen termal koruma devreye giriyor ve sistem saçmalıyor. Bir iki aç kapa sorunsuz ama entegreler ısınınca sapıtıyor. Şimdi iki yolum var. Birisi motor sürücüsü yerine doğrudan röle kullanmak. Bunun plaketi hazır. Test edilecek. İkincisi daha güçlü motor sürücü entegre araştırmak. Bir yandan da onu yapıyorum. Bakalım ne olacak. :)
Sorun var ama hem de alternatifli çözüm de var :thumbup: Entegre konusunda Zafer hocam yardımcı olacaktır diye düşünüyorum, eğer vakit bulup da foruma girerse :laugh:

Kullandığımız motor sürücüler bipolar transistör içeriyorlar ve üzerlerinde kaybolan enerji fazla. Doğal olarak bu da ısınmaya yol açıyor. MOSFET'li bir sürücü entegre buldum. Onunla deneme planım var ama sil baştan plaket tasarımı gerekiyor. Öncelikle elimde olan rölelerle bir deneme yapacağım. Tabii röleli sistemin dezavantajı titreşime dayanıksızlık. Ama bu devre kanatta olacak. Biraz dikkatli monte edilirse titreşimden uzak tutulabilir. Ayrıca en kötü ihtimalle ilk denemede iniş takımı açılmazsa birkaç denemede açılacaktır diye düşünüyorum. Bakalım göreceğiz...

Roleli sistemi etkilecek kadar titresim var midir model Sumer abi :rolleyes:

İşlem tamamdır. Elimdeki retractların mekanik kusurlarından kaynaklanan sorunlar var ama genel olarak düzgün çalışan bir sistem elde ettim. İnce ayar ve testleri de tamam. Seri üretime geçiyoruz! :)

Sümer Yamaner' Alıntı:
İşlem tamamdır. Elimdeki retractların mekanik kusurlarından kaynaklanan sorunlar var ama genel olarak düzgün çalışan bir sistem elde ettim. İnce ayar ve testleri de tamam. Seri üretime geçiyoruz! :)

Video isteriz abi. :saygilar:
Bir de sipariş alınacağı zaman haber. :thumbup:

Siparişler açık ama kim ESM retract kullanıyordur ki? :)
Video çekmeye çalışacağım.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kızlarımın yardımıyla kısa bir video çektim.
Sistemde 10 saniye timeout var. Yani 10 saniye sonunda ne olursa olsun akım kesiliyor. Normalde iniş takımlarının açılıp kapanması 7 - 8 saniye sürüyor. Ayrıca tabii iniş takımı tam kapalı ya da tam açıkken motor sıkıştığı için yine akım kesiliyor.
Ne yazık ki arkadaşımın iniş takımlarının sonsuz dişlileri biraz yamulmuş olduğu için sistem çok zorlanıyor. Olmadık zamanda sıkışma nedeniyle akım kesilebiliyor. Bu akşam biraz yağladım. Birkaç aç kapa sonrası biraz daha iyi ama yine de elden geçecekler. Kısaca bu hali ile kullanılırsa her seferinde bir iki aç kapa yaparak tam açılma ya da tam kapanma sağlanabilecek.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kızlarımın yardımıyla kısa bir video çektim.

Kızların ve senin ellerine sağlık abi :thumbup: Özellikle kapanma yönündeki sesi çok hoş :D

Ellerine sağlık Sümer abi , yine mükemmel bir iş çıkarmışssın tebrik ederim... :bravo:
Sadece esm için olmaz herhalde , her türlü retract sistemli modele uydurulabilir bu devre değil mi...Dişli sıkışırsa akım kesmesi de gayet güzel olmuş , sonuçta bu devresel bir hata değil aksine bir koruma...Neticede o dişliler sıkışınca model öyle ya da böyle tekersiz kalacak , bence gayet güzel çalışan , gerçekçi bir hıza sahip devre olmuş.... :thumbup:

Hakan'cığım, elektrikli retractlar temelde iki tip. Birinde endpoint mikrosviçleri var. Sistem bu şekilde iniş takımı tam açıldığı ya da kapandığı zaman farkedip akımı kesiyor. Genelde mikrosviçler toza, yağa ve titreşime dayanıklı olmadıkları için ömürleri kısa. Genelde daha küçük uçaklarda kullanıyoruz. ESM ve Robart'ın elektrikli retractları ise tam açılmayı ya da tam kapanmayı motorun sıkışarak fazla akım çekmesinden farkediyorlar. Yani benim devredeki fazla akım çekildiğinde akımı kesme olayı, benim düşündüğüm bir emniyet sistemi değil olayın tam da odak noktası. Benim eklediğim emniyet faktörü ise total 10 saniyelik aktivasyon süresi.
Gerekirse bu sistem mikrosviçli retracta adapte edilebilir. Mikrosviçler ve kontrol kartı sökülür ve sadece motor kalır. Motor da benim kontrol kartına bağlanır.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Hakan'cığım, elektrikli retractlar temelde iki tip. Birinde endpoint mikrosviçleri var. Sistem bu şekilde iniş takımı tam açıldığı ya da kapandığı zaman farkedip akımı kesiyor. Genelde mikrosviçler toza, yağa ve titreşime dayanıklı olmadıkları için ömürleri kısa. Genelde daha küçük uçaklarda kullanıyoruz. ESM ve Robart'ın elektrikli retractları ise tam açılmayı ya da tam kapanmayı motorun sıkışarak fazla akım çekmesinden farkediyorlar. Yani benim devredeki fazla akım çekildiğinde akımı kesme olayı, benim düşündüğüm bir emniyet sistemi değil olayın tam da odak noktası. Benim eklediğim emniyet faktörü ise total 10 saniyelik aktivasyon süresi.
Gerekirse bu sistem mikrosviçli retracta adapte edilebilir. Mikrosviçler ve kontrol kartı sökülür ve sadece motor kalır. Motor da benim kontrol kartına bağlanır.

Bence de adapte edilebilir ve süper de olur Sümer abi.. Dediğin gibi mikrosiviçler kısa ömürlü oluyorsa , bu devre bir harika..Airwolf gibi minimum 600 sınıf retractlı bir modelde denemek güzel olurdu.Tabi onu da senin Esm gibi kaç kişi kullanıyor malum.. :rolleyes:

Vantilatörcü takımı gerçeğinin asla yapamayacağı abuk hareketleri yapan sivrisinekleri bırakıp adam gibi bişii yapsa... [emoji38]

https://www.facebook.com/groups/167526276741302/permalink/613581652135760/

Umarım link açılır. İzleyince dibim düştü.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Vantilatörcü takımı gerçeğinin asla yapamayacağı abuk hareketleri yapan sivrisinekleri bırakıp adam gibi bişii yapsa... [emoji38]

Umarım link açılır. İzleyince dibim düştü.

Abi link acilmadi ve su Hatay verdi bende :-\

Üzgünüz, bu içeriğe şu anda ulaşılamıyor