Uçak için En Uygun 3D Yazıcı?

Hocam işte bu yüzden bütçemle en mantıklı yazıcıyı almak istiyorum. Yazıcı konusunda sizlerin görüşünü almam da bu yüzdendir.
Hoca değilim, öyle bir iddiam da yok zaten. Ama şunu net söyleyeyim: çok büyük bir mantık hatasına düşüyorsun.

“En mantıklı yazıcıyı başkalarına sorarak bulmak” diye bir şey yok. Çünkü bir ürün alırken sadece sayısal ve karşılaştırılabilir verilerle karar verilmiyor. Evet, hız, fiyat, çözünürlük gibi metrikler önemli ama esas mesele senin kullanım alışkanlıkların, beklentin, becerin ve önceliklerin.

Araştırırsın, farklı görüşleri dinlersin ama sonuçta kararı senin vermen gerekir. Yoksa başkasının aklıyla ürün almak, tarikat gibi bir topluluğun yönlendirmesiyle yaşamak gibi olur ki ben kimseye " baskı tarikatı" mensubu olmayı tavsiye etmem. Biri PLA kutsar, öbürü ABS’yi kotuler. Ortalık filament fetişisti dolu.

En sağlıklısı: oku, kurcala, şüphe et (bak burasi cok onemli!), dene ve sonra karar ver. Kendi mantığını başkasının mantığıyla değiştirme. Bunu ben dedim ama Spock'a da sorsan kesin boyle cevap verirdi.

Hoca değilim, öyle bir iddiam da yok zaten. Ama şunu net söyleyeyim: çok büyük bir mantık hatasına düşüyorsun.

“En mantıklı yazıcıyı başkalarına sorarak bulmak” diye bir şey yok. Çünkü bir ürün alırken sadece sayısal ve karşılaştırılabilir verilerle karar verilmiyor. Evet, hız, fiyat, çözünürlük gibi metrikler önemli ama esas mesele senin kullanım alışkanlıkların, beklentin, becerin ve önceliklerin.

Araştırırsın, farklı görüşleri dinlersin ama sonuçta kararı senin vermen gerekir. Yoksa başkasının aklıyla ürün almak, tarikat gibi bir topluluğun yönlendirmesiyle yaşamak gibi olur ki ben kimseye " baskı tarikatı" mensubu olmayı tavsiye etmem. Biri PLA kutsar, öbürü ABS’yi kotuler. Ortalık filament fetişisti dolu.

En sağlıklısı: oku, kurcala, şüphe et (bak burasi cok onemli!), dene ve sonra karar ver. Kendi mantığını başkasının mantığıyla değiştirme. Bunu ben dedim ama Spock'a da sorsan kesin boyle cevap verirdi.
Öncelikle statünüzden alakasız genel bir hitap şekli olarak "hocam"ı kullandım. Başkalarının aklıyla ürün almak gibi bir düşüncem de yok. Bu foruma konuyu paylaşmamın paralelinde hala internette araştırmaları yapıyorum. Ama kullanıcı deneyimi başkadır. Hiçbir marka kendi malını kötülemez. Burada da kullananların yorumları devreye girer. Beklentilerim önceliklerim zaten belli. Yine de yorumunuz için teşekkür ederim. :)

Burada da teorik bilgi sormuyorum deneyime dayalı yorum ve tavsiye istiyorum.

Bence yazı tura at, tek seferde herkesi bu dertten kurtar 😀 @Muhammet Yiğit Kaya
Bu konu benim alacağım yazıcıyı forum üyelerine seçtirdiğim bir konu değil. 3D yazıcı ile RC uçak basıp deneyim sahibi olanlardan kullandıkları cihaz hakkındaki görüşlerini öğrenmeye çalıştığım bir konu. Dert edinecek bir şey de yok zaten. Yorumun için teşekkürler.

Bambu önerdik diye hata ettik sanırım. :) Tamamdır arkadaşlar K1 alın; extruderi ile uğraşın, pulley sistemi ile uğraşın, VFA ile uğraşın, düzelmeyen yamuk tablası ile uğraşın, fabrikadan yamuk çıkan X/Y gantrysi ile uğraşın, uğraşın da uğraşın... Çünkü Creality bu sorunları kendi çözmek yerine nedense kullanıcıları tester olarak kullanmayı tercih etmiş. :) Burada kullanıcıyı salak yerine koyan birisi varsa, o da Creality'nin ta kendisidir.

Bütçenizin yettiği, verimli kullanacağınız, zamanınızı boşa harcamayacağınız bir ürün seçin. Burada da önerim yabancı forumları, Reddit platformlarını ve özellikle alacağınız yazıcının Facebook gruplarını takip etmeniz, orada konular açmanız. Hem daha fazla kullananı var hem de daha aklı selim yorumlar geliyor.

Hocam bu firmaların modellerinde uçuş kontrol kartı takmak zorunlu sayılacak derecede katkı sağlıyor mu? Hiç takmadan uçuran görmedim.

Modeller FPV uçuş için tasarlanmış, uzun menzil hedefli. LOS da uçurulabilir ancak özellikle Talon gibi psuher modelleri LOS uçurmak ne kadar verimli olur bilemiyorum. Şu algı yanlış olur: Uçuş kontrol kartı uçuşu kolaylaştırıyor. Aslında bu doğru değil zira temel uçuş becerilerine ve dinamiklerine hakim olmanız gerekiyor. Bunun yanında uçuş kontrol kartının kablolaması olsun ayarlaması olsun hem ek uğraş hem de ek deneyim - bilgi istiyor.

Ben keyif alıyorum açıkçası, mekaniğine uğraşmak kadar elektroniğine uğraşmak ve FPV olarak da uçurmak güzel oluyor. Bu paylaştığım videolarda da benzer mantıkla toplanmış uçaklar kullanılıyor:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Mesela son attığım videodaki gibi gimballi bir kamera ile güzel gidiyor FPV uçuş. Bunun yanında GNSS, pitot gibi sensörlerden gelen verileri anlık olarak OSD'de gördüğünüz için uçağın uçuş karakteristiğini de iyi anlıyorsunuz. Airspeed sensörü ile stall hızını falan belirleyip ayalarlarını daha da iyileştirenler oluyor mesela.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Yunus Emre Atmaca
Bu konu benim alacağım yazıcıyı forum üyelerine seçtirdiğim bir konu değil. 3D yazıcı ile RC uçak basıp deneyim sahibi olanlardan kullandıkları cihaz hakkındaki görüşlerini öğrenmeye çalıştığım bir konu. Dert edinecek bir şey de yok zaten. Yorumun için teşekkürler.

Her ürünün sorunsuz kullananı ve sorun yaşayanı olur. Her ürünün bir öğrenme eğrisi vardır. Belirli bir vakit ayırmak, püf noktaları öğrenmek gerekir. Ve yine her ürünün bir kronik sorunu vardır ve bunu da ancak ne kadar fazla o ürünü kullanan insanların deneyimlerini dinlersen öyle öğrenirsin. Forumlar ve Facebook grupları insanların deneyimlerini takip edip yararlanmak için güzel yerler.

Ben K1 ile de güzel gövdeler bastım, TALON 1400 gibi ve güzel bir şekilde uçtu da. Ama benim genel takıldığım nokta harcayacağın zaman ve makinenin kabiliyeti. Yani bambu da olsa Creality de olsa yeni makineler gerçekten hem daha karmaşık hem de eskisi gibi tamir kabul etmiyor. Ben mesela Creality'den gümrük düzenlemesi öncesi sıfır kontrol kartı + extruder kartı temin ettim garanti kapsamında. Ama şimdi bırak almayı gümrükten bile geçiremezsin.

Ve o zaman ne domirobot ne de genix yardımcı olmadı. Kullanıcı hatası dedi. Ben öncesinden deneyimli olup Creality üzerinden iletişime geçmeseydim o makinenin imkanı yok ayağa kalkmazdı. Çünkü Ender 3 gibi basit değiller. Aynısı bambu lab için de geçerli.

Bambu - iphone benzetmesi bana göre yanlış. facebook gruplarına girerseniz görürsünüz. Mesela H2D şu an ciddi eleştiriler alıyor. Aynı şekilde son ağ ve güvenlik güncelleştirmeleri de eleştiri aldı hatta geri adım attılar. Creality kullanıcıları da aynısını yapıyor ama dinleyen yok. Destekleri iyiydi, ama o da artık ülkemiz için geçerli değil.

Öncelikle statünüzden alakasız genel bir hitap şekli olarak "hocam"ı kullandım. Başkalarının aklıyla ürün almak gibi bir düşüncem de yok. Bu foruma konuyu paylaşmamın paralelinde hala internette araştırmaları yapıyorum. Ama kullanıcı deneyimi başkadır. Hiçbir marka kendi malını kötülemez. Burada da kullananların yorumları devreye girer. Beklentilerim önceliklerim zaten belli. Yine de yorumunuz için teşekkür ederim. :)

Burada da teorik bilgi sormuyorum deneyime dayalı yorum ve tavsiye istiyorum.
Hiçbir marka kendi malını kötülemez. Ama... Kendi tercihini sorgulayıp eleştirebilen kullanıcı da ne yazık ki çok az.