2020 yılı için 3D printer seçimi yardım

Murat Bey o kadar bilgim yok. Youtube videolarına bakın. Sizi tatmin ederse değerlendirirsiniz. Bu tip yazıcılara, pleksi vari şeffaf bir materyalden saydam çerçeve kestirip, etrafını kapatıyorsunuz. O zaman ABS de sıkıntısız basabiliyormuş. Bir nevi prof yazıcı olmuş oluyor. Yani Akvaryumun ters çevrilmiş halini düşünün. Hava akımlarını kesmek için. PLA, PLA+ veya PETG için zaten gerek yok. Hatta kutuyu bile ters çevirip yapanlar var. Ben gayet memnunum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Merhaba Arkadaşlar,

Ben en son, yarış dronumu yaparken bu forumu bulup üye olmuştum ve o konuda da sağ olsun buradaki arkadaşlar bana yardımcı olmaya çalıştılar ve çok değerli bilgiler öğrendim. İlk dronumu yaptım ve şimdi oğlum uçuruyor. Şu anda da kendime 2. bir tane yapıyorum. :)

Drone öncesinde de baya araştırmalar yaparak, 3D printer toplamıştım. O printer'ı yaparken ne tarzda bir printer yapmam gerektiği konusunda baya araştırma yapmıştım. Gözlemlediğim kadarıyla genelde hazır printer alan arkadaşlar cartesian tarzında printerları, genelde daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ediyorlar. Bu tipte olan, Ender marka 3D Pirnter kullananların da genelde memnun olduğunu gözlemledim.
Ben yaklaşık 2 yılı aşkın bir zamandır 3D printer ile uğraşıyorum. İlk yapmaya karar verdiğimde cartesian veya Delta tarzı değil de, Core XY tarzı bir printer yapmaya karar verdim.
Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, ben 3D Printer konusunda kesinlikle uzmanım demiyorum. Yazdıklarım araştırp öğrendiklerime dayanarak bana göre doğru olanlar. Bir başka arkadaşa göre tercihler farklı olabilir. Benim söylediğim ona göre doğru da olmayabilir.

3D Printer türlerinin farkını kısaca şu şekilde açıklayabilirim ;

Cartesian : Bu tipte printer da baskı yapılan platform değil de, filament eritilen extruder bölümü yukarı aşağı (Z ekseninde ) ve Sağa-sola (X yönünde ) hareket ediyor. Baskı tablası ise öne-arkaya (Y ekseninde ) hareket ediyor.
Core XY : Bu tipte printer da ise, Baskı tablası (platformu) yukarı aşağı (Z ekeseninde ) hareket ediyor. Extruder (filament eriten bölüm) ise, Öne-arkaya ve sağa-sola ( Yani X ve Y eksenlerinde ) hareket ediyor. Ben araştırdığım zamanlarda, bu tipte printerların genelde daha stabil çalıştığı yönünde bilgi almıştım bu nedenle bu tipte bir printer olan Hypercube Evolution printer yapmaya karar vermiştim. Gördüğüm kadarıyla da daha pahalı olan hazır printerlar da genelde Core XY tarzında olanlar. Örneğin Ultimaker markası gibi.
Delta : Baskı tablası hareket etmiyor. Tüm yöndeki (X, Y ve Z ekseni ) hareketler yukarıdan aşağıya doğru sarkan kollu bir yapıda oluyor. Printer'ın kendisi silindir veya üçgen prizması şeklindeki oluyor genelde. Bu yapıdaki printerlar yanlış bilmiyorsam çok ağır ve büyük baskılar yapmak için tercih ediliyor. Ben araştırırken kimse bana delta model printer yap önerisinde bulunmamıştı.

3D Printer türlerinden kısaca bahsettikten sonra, yaşadığım bazı tecrübelerden de biraz bahsetmek istiyorum.

  • 3D printer alacaksanız veya kendiniz yapacaksanız, kesinlikle uzun uzun uğraşmak gereken bir hobi olduğunu unutmayın. Yani fabrikasyon hazır bir printer alsanız bile, belirli bir süre sonra onunda ayarlarının bozulabileceğini, onunda filament eriten bölümlerinin tıkanabileceğini ve bu tarz problemlerle de baya zaman ayırarak uğraşmak gerektiğini unutmayın lütfen.
  • 3D printer alayım hem kendim hobi amaçlı baskı yaparım hem de başaklarına yaparak para kazanırım diye düşünüyorsanız bu da bence çok doğru değil. Çünkü burada bir kaç arkadaşın da yazdığı gibi en küçük baskılar bile 1-2 saat sürmektedir. Örneğin 10-12 cm yüksekliğinde bir baskı 5-7 saat, daha büyükleri 15-20 saat sürebilir. Baskıya başladıktan sonrada her zaman problemsiz sonuca ulaşırım diye düşünmek te yanlış. Çünkü baskı büyüdükçe problem çıkma ihtimali artacak ve problem çıkarsa da kullandığınız filament ve harcadığınız zaman da boşa gidecektir. Para kazanmak için çok sayıda baskı siparişleri almak lazım bu da ancak 3-5 tane elinizde printer varsa bir derecede size para kazandırır. Ama attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmeyecektir.
  • Kendiniz hobi amaçlı baskı yapacaksanız (RC araçlarınıza parça veya beğendiğiniz figürleri vs basacaksanız), zaman ayırabilirseniz. Bastığınız şeyler sizin de tabii ki hoşunuza gidecektir.
  • Eğer ayarlar doğru yapılmışsa, gerçekten çok güzel baskılar alınabilir. Bu baskıları boyayarak çok güzel figürler yapan kişiler de gördüm. Ben de 2 senedir uğraşıyorum ama hala çok iyi baskılar her zaman alabiliyorum diyemiyorum. (Çok bozuk veya yarıda kalan baskım oldu)
  • 3D printerlar genelde Arduino tabanlı kartlar ve yazılımlar kullanıyor. Dolayısiyle, ayarları konusunda çok ince detaylarda biraz Arduino code'undan anlamak yararlı olabilir. (Ama şart değil tabii ki) Bana göre repetier den daha çok Marlin yazılımı (code'u) kullanan printer var. Printer'ı kendiniz yapıyorsanız code'larda bazı şeyleri değiştirmek ve ayarlamak mutlaka gerekiyor. Ben ilk yaptığımda çok uzun süre printer'ı sorunsuz çalıştıramamış aşka bir arkadaştan destek almıştım. Bu ayarları ingilizce arayüzü üzerinden dah kolay yapmayı sağlayan bazı ara bilgisayar yazılımlar da var.
  • Baskıyı PC'den gcode uzantılı bir dosya olarak SD karta kaydedip yapabilirsiniz. Veya PC nin açık durması benim için önemli değil diyorsanız kullandığınız programdan USB üzerinden yazdır seçeneği ile .stl dosyaları bastırabilirsiniz. Benim kullandığım ve bildiğim 3 farklı yazılım var. 1. Simplify3D yazılımı (ücretli ), 2. Ultimaker Cura (ücretsiz), 3. Repetier Host (ücretsiz). Genelde Simplify3D ve Cura kullanan çok kişi var. ben de 3 yazılımda yüklü. Farklı amaçla kullanabiliyorum bazen. (Birisinde olan ayar/özellik diğerinde olmayabiliyor)
  • Basmak için gerekli .stl dosyasını ben, zaman ayırıp öğrenemediğim için Solidworks tasarım programını kullanarak yapmıyorum. (Keşke bilip kendim yapabilsem ) Genelde bir çok aradığım .stl uzantılı baskı dosyasını, hazır şekilde adresinden indirip baskı alıyorum.
  • Ben daha önce zor olduğunu duyduğum için ABS filament ile baskı yapmayı hiç denemedim. Daha çok PLA ile baskı yapıyorum. Fiyatı uygun bulduğum bir anda PETG filament almıştım. Onun baskısının PLA ya göre daha sağlam olduğu doğru, ama daha yüksek sıcaklık ve düşük hızlarda baskı yapmak gerekiyor. PLA dan PETG ye geçişte, düzgün bir baskıyı elde edebilmek için ilk ayarları yapmak biraz uğraştırabilir. Bu arada PLA ile aldığım baskılarda çok uzun zamandır sağlam duruyor. Hatta akvaryumun içinde dekor olarak bastığım kale vs gibi figürlere de suyun içinde durmasına rağmen uzun süre bir şey olmadı.
  • Uzun bir aradan sonra baskı alanı daha büyük olsun diye, 2. Hypercube Evolution printerımı yaptım. (30*30*27 cm baskı alanı var). Daha büyük baskı alanı çok gerekli midir? Aslında hayır. ilk yaptığım printer da 21*21*25cm civarında baskı alanına sahipti. Hobi amaçlı basacağınız bir çok şey için bence yeterlidir.
  • Yeni başlayan için ne önerirsiniz diyen için bunun cevabını araştırdığımda bu işle uğraşan kişilerin çoğundan da aldığım bilgiye göre teknik desteğini size yakın bir yerden alabileceğiniz yerli veya yabancı bir printer'ı almanız daha doğru olacaktır. Çünkü destek mutlaka gerekecek zaman zaman. Ayrıca problemleri çözebilmek için de facebook vb yerlerdeki 3D gruplara vs üye olmanızda fayda var. Ben yeğenim için, araştırdığımda İzmir'deki bir yerli üreticiyi bir çok kişi bana, destek ve ürün kalitesi konusunda önermişti. İsteyene reklam olmayacak ise buradan veya özelden yazabilirim. Benim o şirket ile ilgili en ufak bir alakam kesinlikle yok bu arada. :0)
  • Bu arada baskı yapıp satandan çok piyasa da 3D printer yaparak satan veya destek olan, yedek parça satan çok firma var. Para kazanmak için bu işler yapılabilir belki :)
Ben okunmayacak derecede çok da uzun yazı yazmak istemiyorum. (Bu bile çok uzun oldu :) ) Bu nedenle sizin merak ettiğiniz sorular varsa, elimden geldiğince bilgim ölçüsünde fırsat buldukça cevap yazmaya çalışacağım. Az da olsa benim de sizlere katkım olabildiyse ne güzel.

Hepinize kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İzmirdeki firrmanin adini verebilir misin hocam bu islerde destek dediğiniz gibi önemli anladığım
 
@Can Aksaya bey , uzun olmuş ne demek , bir solukta okuduk bile, çok doğru ve belli ki iyice tecrübe edilmiş olduğu açıkça anlaşılan , altın değerinde tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.
Bu iş böyle , tek bir doğru yok, sürekli gelişen ve durmadan gelişmeye de müsait bir alan olduğu için , tamam oldum da denilemez zaten.
Para kazanma amacı olanlar için biraz heves kırıcı olmuş ama :laugh:, prototip ve kalıp üretim amaçlı olursa , oldukça faydalı bir cihaz olduğunu da ifade edelim.
Elinize sağlık , çok güzel geldi akşam akşam :saygilar:
 
Teşekkürler @Can Aksaya hocam baya tecrübe etmişsiniz rigid 02 zaten aklimda olan bi model lakin sizin yorumunuzdan sonra kartezyen ve core xy ayriminin nasil etki yarattığını merak ettim doğrusu bu arada çok teşekkürler ilginize
 
  • Beğen
Tepkiler: Can Aksaya
Teşekkürler @Can Aksaya hocam baya tecrübe etmişsiniz rigid 02 zaten aklimda olan bi model lakin sizin yorumunuzdan sonra kartezyen ve core xy ayriminin nasil etki yarattığını merak ettim doğrusu bu arada çok teşekkürler ilginize
Merhaba Murat Bey,

Bu 3D printer işinden iyi anlayanların daha çok core xy tarzı printer kullandığını gördüm ve bana önerenler de daha stabil çalışıyor demişlerdi. Yani daha uzun süre ayara vs yamadan kullanılabiliyor bildiğim kadarıyla. Ayrıca dediğim gibi daha pahalıya satılan bir çok model printer da bu çeşit gözlemlediğim kadarıyla... Rigit3D modeli de core xy. Tabii bir başkası kartezyen modeli daha iyi de diyebilir. Bu benim yorumum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari