2020 yılı için 3D printer seçimi yardım

Solidworks ve Catia'da oturup fotoğraf makinası çizebilirim,

O zaman dönüp fusiona niye bakıyorsun ki ;D:lollol::evil: solid ve catia bence çok daha karmaşık F360’a nazaran. Bunlar işte hep o alışkanlıklardan kaynaklanıyor :)

@Özgür Evren Varol üstadım , sen artık master degree'nin de ötesinde acayip bir usta olduğun için

Yok öyle birşey, 80 fırın ekmek yemem lazım o seviyeye ulaşmak için :)

mutlu oldum :D, inşallah zamanla konuştuğumuz tüm detaylara hakim, işin hakkını verebilen , iyi bir 3D printer kullanıcısı olurum .

Herkesin senden beklentisinin yüksek olması sabırlı ve azimli olmandan kaynaklanıyor abi, ayrıca öğrenmenin de sonu yok ;)
:saygilar:
 
Hakan abi hayırlı olsun senin adına çok sevindim, iyi işler çıkaracağından eminim. İlker hocamı tebrik ederim çok doğru ve düşünceli bir karar.


Fusion o kadar kolaylaştı mı yahu? Solidworks ve Catia'da oturup fotoğraf makinası çizebilirim, ama fusion o kadar karmaşık geliyor ki, hemen solid'e geri dönüyorum niyeyse.



Bende önce Solid öğrendim (youtube kursu aldım bedeva ve etkili) dediğiniz gibi karmaşık parçalar çiziyorum hatta onları montaj atölyesinde montaj edip neresi değiyor neresi ne kadar hareket ediyor test edebiliyorum. F360 baktım bir ara çok karmaşık geldi Solid'te yaptığım gibi Youtube kursuda almadım öyle kaldı benim için, belki F360 için ileride bir Youtube kursu alırım.

Bence bu yazılım işi ilk neyle başlarsan o güzel gibi görünüyor. piyasada 3 dev var bu konuda bunlarda F360, Solid, 3DMax , 3Dmax işin çokça figür ve sanatsal çizimlerde iyi deniyor ama diğer ikisi de bence Mekatronik dünyada yapamayacağı çizim yoktur.

Ben solid ile oluşturduğum modellerin Cuda ile dilimlemesini yaptığımda istediğim gibi dilimleme yapamıyorum, cuda konusunda mı acemeyim yoksa Solidle Cuda uyumsuzmu onu çözmek için hedefimde F360 öğrenmek ve bir parçayı iki programda da çizip çıkarmak var. tabi bu hedefi yapmak 1 yılı bulabilir .;D;D;D;D

Senden bu iş geçmiş ama Benim yazıcı hakkında bir kaç bilgi vereyim 4-5 ay kadar önce bu konuda yazı yazmak istedim 5-6 sayfa yazınca baktım daha yazıcı cinden ülke olarak dışarıya yeni çıkmış yani olayın başındayım bu konuyu kim okuyacak Mustafa deyip yarım bıraktım, buraya da bir kaç bir şey yazayım bari hepten yoksun kalmayalım.


ilk başta cin den yazıcı getirtmek başlı başına bir bela ağır olduğu için 50 günü bulabiliyor ve trenle gemiyle geldiği için bayağı uzun sürüyor ve ülke ülke dolaşabiliyor.

benim Yazıcıyı 2017 Hallowen indirimlerinde Tevo Flash Bltouch dual-z ve tmc2100 opsiyonlu olarak aldım,

Tevo Flash standar 220 ile ısınan tabla ile geliyor ve gerçekten tabla ısısı konusunda çok güzel istediğin ısıya çabucak ulaşıp güçlü olduğu içinde dış ortamdan da o kadar az etkileniyor.
Opsiyon olarak aldığım Bltouch ise kalibrasyon işine farklı bir boyut katıyor ben hiç kalibrasyon yapmıyorum kendisi her baskı öncesi elektronik olarak kalibrasyon yapıyor.

Tmc2100 step motor sürücü ise gerçekten step motorları acayip sessizleştiriyor ben iç ünite soğutucu fanı harici yazıcıdan rahatsız edici ses duymuyorum.

Dual-z ise Z eksenine 2 adet vidalı mil eklemişler ve daha istikrarlı bir z ekseni sunuyor.

Ben yazıcıdan çok memnunum hiç uğraştırmadı hiç yazılım update veya donanımsal upgrade yapmadım 1 yıl boyunca 1 kğ PLA flamenti bile bitiremedim bir kaç araba ön aksı tablası ve bir kaç vazo falan bastım ( hanımın da gönlünü almak lazım :laugh::laugh:)

PLA nın istediğim mukavemette olmaması küçük ısılarda hemen şekil değiştirmesi beni biraz 3D yazıcıdan soğuttu ama ABS basmak için kendimi ve ortamı hazırlamam lazım bakalım oda ne olacak .

Anlayacağım hakan abi pek bir deneyimim yok ben çizip çizip bırakıyorum, çünkü basma aşamasında strese girmek istemiyorum, bir gün boyunca basılacak bir parçanın son aşamalarında sapıtıp baştan başlama olayını çok takıyorum zamanla yaşarsın.

Benim gibi Hazır model Helikopter veya uçak alıp kurup uçuracak adam için bence 3d yazıcının hiç gereği yok ama bu dediklerimden sıkılıp biraz değişiklik isteyene bir dünya malzeme var 3d yazıcı işinde.

biraz geç oldu tepki alıp yazmam ama kusura bakmayın bu ara bayağı yoğunum. :saygilar::saygilar:
 
Bu arada malzeme konusunda da bir fikir vereyim. Evet PLA zayiftir, ABS ise basmasi zordur, warping falan beladir, ayrica ince duvarlarda layer yapismasi da ciddi bir sikintidir. En azindan bende. Ancak baska malzemeler de var. Ornegin PETG. PETG'nin de basmasi zor, ama ogrendikten sonra ne PLA ne de ABS'e bir daha bakmazsiniz. Bir de PA var. Basmasi daha da dert, amma velakin, kırılmıyor. Calisan, yük tasiyacak ve dayanikli parcalar icin ideal.
 
Senin bu konuda deneyimlerinden istifade etmezsek , hem konu , hem kendim eksik kalırdı @Mustafa ÇOBAN ' ım.:D:bravo:
Yoğun olduğunu tahmin ediyorum , yine de vakit bulup yazdığın için teşekkür ederim kardeşim :saygilar:
Bilgisayarımda Solid yüklü ama , senin bu dediğinden sonra F360 a yoğunlaşasım geldi :D
Parça bozma ve tekrar yapma konusunda ciddi deneyim sahibiyim , eski işimde bir tır dolusu malzemenin yarısını bozup çöpe attığım ve hatta bilgisizlik yüzünden , 2 gün finish sürecek bir parçanın başında gece gündüz bekleyerek ,ama sonunda başarılı sonuç almak gibi yaptığım çılgınlıklar da olduğu için ;D, seni gayet iyi anlıyorum.
Şimdi bir de şöyle bir gerçeklik var , bu program işi ne kadar ders alırsan al , istediğin kadar oku, bir süre sonra pratiğe dökemiyorsan , bilgilerin silinir gider.
İşte bu printer ya da cnc türü herhangi bir alet ile birşeyler üretmeye kalkıştığın zaman , programı ister istemez öğreniyorsun , alaylı yoldan yani.Bunu bizzat tecrübe ettiğim için , oradan biliyorum , zorluğunu zaten tahmin ediyorum , bakalım işte , dediğim gibi zaman gösterecek:saygilar:
@Baris EKICI bey , malzeme konusunu bırakın , henüz bir filament tekerini bile elime almadığım için , bu konuda hepinizin tavsiyelerine sonuna kadar ihtiyacım var , @Özgür Evren Varol ustanın dediği gibi ben daha çok scale malzeme üretimi de hedeflediğim için , ABS ya da daha da sağlam türleri kullanmak zorunda olduğum bir gerçek :rolleyes::saygilar:
 
Ben pla ile yapilabilecek cok sey oldugunu dusunuyorum. Simdiye kadar pla ile bastigim hemen her seyden memnunum. Tabi malzemenin sinirlarini bilerek kullaniyorum. Petg ile yaziciyi kaldirmak zorunda kalmadan cok kisa sure once calismaya baslamistim, ancak yaptigim 3-5 baskidan tatmin edici sonuclar alamamistim.

Benim tarantula’nin haricinde bir de ikinci bir yazici planim vardi. Hatta klasik bir hikaye, tarantulayi upgrade edeyim diye basladigim proje, onu upgrade ederken, bir yandan da ikinci yaziciyi sifirdan toplamaya donustu ☺️ Bu ikinci yaziciyi abs basmak uzerine toplamayi planliyorum. Butun elektronik ve mekanik parcalar bir kutuda aylardir beklemede, kalan kisimlar da tarantula’da petg ile basilacak. Yili cikinca tabi ki ?
 
Ben pla ile yapilabilecek cok sey oldugunu dusunuyorum. Simdiye kadar pla ile bastigim hemen her seyden memnunum. Tabi malzemenin sinirlarini bilerek kullaniyorum. Petg ile yaziciyi kaldirmak zorunda kalmadan cok kisa sure once calismaya baslamistim, ancak yaptigim 3-5 baskidan tatmin edici sonuclar alamamistim.

Benim tarantula’nin haricinde bir de ikinci bir yazici planim vardi. Hatta klasik bir hikaye, tarantulayi upgrade edeyim diye basladigim proje, onu upgrade ederken, bir yandan da ikinci yaziciyi sifirdan toplamaya donustu ☺ Bu ikinci yaziciyi abs basmak uzerine toplamayi planliyorum. Butun elektronik ve mekanik parcalar bir kutuda aylardir beklemede, kalan kisimlar da tarantula’da petg ile basilacak. Yili cikinca tabi ki ?
Emrem , senin yorumları okurken kendimi gülmemek için zor tutarken :laugh:
öte yandan yaşadığın gerçek zorunluluklar için bunu yaptığını hatırlayıp içimi acayip bir ürperti kaplıyor :eek::D;D;D
İster misin ben de şurasını da sağlamlaştırayım , şunu basamaz , buna özel bir makina yapayım falan derken 2.hatta 3. makinanın sahibi oluyor muşum :eek::D;D;D
 
@Hakan Ülgenalp kardeşim ben onu bunu bilmem ön sipariş almaya başla . Bak millet olmayan fabrikaya ön sipariş alıyor . Sen zaten yürüyen üretim bandı gibisin .Hazır makinayıda bulmuşken , hammadde bizden üretim denemeleri senden ...
İlker Bey'e büyük bir alkış :thumbup: :saygilar: :thumbup: bu şahane düşüncesinden dolayı ve sana da 3D yazıcı işine evrilme konusunda çOOookk kolay gelsin .:hoppa::hoppa::hoppa:
 
Teknik olarak PLA hem çekme hem de basınç dayanımında ABS’den daha sağlam bir malzemedir, sorun PLA nın daha sert olan haliyle daha kırılgan olmasına neden olan yapısı, ve tabii ki 40 derece sıcaklıkların üzerinde fiziksel özelliklerini kaybetmeye başlamasında. Ben de hala PLA kullanarak pek çoy şey basıyorum ve gayet de memnunum, önemli olan malzemelerin farklarını bilip kullanım amacına uygun malzemeyi seçmek.

Sağlamlık konusunda PETG’ye lafım yok, mekanik açıdan dayanım gereken yerlerde ilk tercihlerimden birisi, basımı da ABS’den daha kolay. Ama benim tecrübemde katmanlar arası tutunma ABS’de çok daha iyi. İnce duvarlı ( 2x 0.4mm) ABS baskılarımda hiçbir katman ayrılma sorunu yaşamadım bugüne kadar, öte yanda PETG ile gayet kalın baskılarda bile katmanlar arası ayrılma sorunları yaşadım sıklıkla. Tabi bunda filamentlerin kalitesi baskı ayarları gibi başka faktörlerin de etkisi olabilir. PETG ike ilgili bir diğer dezavantaj da çoklu parçalarda yapıştırmanın çok da iyi sonuç vermiyor. Bu sebeple PETG kullandığım parçaları mümkün olduğunca vida civata gibi mekanik birleştirmelerle biraraya getirilecek şekilde tasarlamayı tercih ediyorum.
 
Bu 3D printer konularını çok seviyorum :heartxf:. Ne zaman birisi son güncel bilgileri sorsa, tüm arkadaşlarımız eteklerindeki taşları döküyor ve biz de bu sayede istifade etmiş oluyoruz :hoppa:

Ve hemen gidip evde kimsenin bilmediği 3Dprinterinde uyguluyorsun di mi sayın Adminim ?
 
PLA ve PVC filamentlerden yapılan baskılar havadaki nemi çekerek zamanla bozunuyor diyorlar. Sanıyorum model için ABS den başka seçenek kalmıyor.

Internetten baktığım kadarıyla, yüzey düzeltmek için aseton buharı banyosu iyi sonuçlar vermiyor, ayrıntılar kayboluyor. Belki ince zımpara daha uygun.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
ağlamlık konusunda PETG’ye lafım yok, mekanik açıdan dayanım gereken yerlerde ilk tercihlerimden birisi, basımı da ABS’den daha kolay. Ama benim tecrübemde katmanlar arası tutunma ABS’de çok daha iyi. İnce duvarlı ( 2x 0.4mm) ABS baskılarımda hiçbir katman ayrılma sorunu yaşamadım bugüne kadar, öte yanda PETG ile gayet kalın baskılarda bile katmanlar arası ayrılma sorunları yaşadım sıklıkla. Tabi bunda filamentlerin kalitesi baskı ayarları gibi başka faktörlerin de etkisi olabilir. PETG ike ilgili bir diğer dezavantaj da çoklu parçalarda yapıştırmanın çok da iyi sonuç vermiyor. Bu sebeple PETG kullandığım parçaları mümkün olduğunca vida civata gibi mekanik birleştirmelerle biraraya getirilecek şekilde tasarlamayı tercih ediyorum.
Hah iste bende onu diyorum aslinda, yani filament isi biraz kisiye, aliskanligina bagli. Bende PETG ile sifir problem parca basabiliyorken, ABS ile sonuclar hep bir tarafi kalkmis, ayrilmis, sonra da cope atilmis parcalar.
Aslinda bir ara bulusup eldeki filamentleri degistirmek lazim. Bende 2-3 kilo ABS var. Azicik kullanilmis, sonra bu ne bee denilip kenara atilmis. Sende de PETG vardir :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
PLA ve PVC filamentlerden yapılan baskılar havadaki nemi çekerek zamanla bozunuyor diyorlar. Sanıyorum model için ABS den başka seçenek kalmıyor.

Internetten baktığım kadarıyla, yüzey düzeltmek için aseton buharı banyosu iyi sonuçlar vermiyor, ayrıntılar kayboluyor. Belki ince zımpara daha uygun.


Havadaki nem basilmis parcada sorun olusturmuyor. Nemli filament basim asamasinda sorun oluyor.