Uçak için En Uygun 3D Yazıcı?

Mesela TPU filament en zor baskı alınan materyallerden biridir. Bu filament ile düzgün baskı alabilmek için hem makinenin kusursuz çalışması hem de sizin çok iyi bir baskı profili oluşturmanız gerekir. Makine önemli zira en temelinde direct drive extruder olmalı, istenilen tabla ve nozzle sıcaklığını dalgalanma olmadan tutturabilmeli, düzgün bir extruder sistemi olmalı ki tıkanmamalı, extrude ederken düzgün hız ve akışı sağlamalı bunlarda dalgalanma olmamalı, aynı şekilde nozzle da akışı engellememeli. Tablanın da TPU'nun yapışması için uygun olması lazım zira tabla ısısı düşük olacak, bu nedenle pürüzlü tabla ya da 3M tape gerekli...

Aynı şekilde baskı profilinde de düzgün ayarların yapılmış olması gerekli; fan hızı, retraction ayarları, baskı hızı, pressure advance kalibrasyonu gibi gibi. Biri tutsa diğeri olmasa TPU direkt kendini salıverir, ortaya spagettiden hallice ürün ortaya çıkar.

Mesela benim bu baskıları alırken baskıların düzgün çıkmasında; makinemin kronik sorunun olmamasının, düzgün mühendislik görmüş olmasının ve bu sayede makineyle uğraşmak yerine vaktimi baskı profiline harcayıp düzgün ve mükemmel ayarları oturtabilmemin hiçbir önemi yoktu: : )

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ya da aynı baskıları K1 ile alırken makinenin rezalet bir extruder + nozzle sistemine sahip olmasının da baskı kalitesi ile alakası yoktu. Tamamen akışkanlar dinamiği ve robot kinematiğinde birkaç ders kaçırmamdan dolayıydı:

Bir başka örnekte, VTOL için PETG motor tutucu basarken, PETG filamentte support olarak PLA kullanmam ve bu sayede hem baskının pürüzsüz olması hem de supportların sorunsuz çıkması kesinlikle yüksek bilgi birikimim sayesinde idi. Makinemde, herkesin renkli baskı dışında gereksiz dediği AMS özelliğinin olmasından kanyaklı değildi.

Sanırım anlatmak istediklerim anlaşılmıştır. : )

Basite indirgemek istemiyorum ama altı üstü 3b yazıcı yani. Bu kadar çok anlam yüklemenin gereği var mı bilmiyorum. Ben araba alırken bu kadar araştırıp düşünmedim, beğenmezsem gider değiştiririm yaa dünyanın sonu değil. Ticari bir amaç gütmüyorsam mekaniğini yada prensibini de öğrenmek zorunda değilim, yada biliyor olmam sorunsuz baskı alabileceğim anlamına gelmiyor.

İyi bir 3B yazıcıya sahip olmak, her zaman kaliteli baskılar alabileceğiniz anlamına gelmez. Bunu kendi tecrübemle örnekleyebilirim: 2015'te kendi ellerimle topladığım, software olsun, firmware olsun hardware olsun, son derece hâkim olduğum, hatta onunla bastığım parçalarla bir Prusa i3 bastığım bir yazıcım var. Ancak bugün dahi kendi adıma %100 sorunsuz baskı alabildiğimi söyleyemem. Öte yandan, harita mühendisi olan ve elektronikle neredeyse hiç ilgisi olmayan bir arkadaşım, alıştığı Ender serisi bir yazıcıyla benden çok daha temiz ve sorunsuz baskılar alabiliyor. Demek istediğim, asıl olan makinenin kendisinden ziyade, tecrübe ve alışkanlık daha ön planda.

Basite indirgemek istemiyorum ama altı üstü 3b yazıcı yani. Bu kadar çok anlam yüklemenin gereği var mı bilmiyorum. Ben araba alırken bu kadar araştırıp düşünmedim, beğenmezsem gider değiştiririm yaa dünyanın sonu değil. Ticari bir amaç gütmüyorsam mekaniğini yada prensibini de öğrenmek zorunda değilim, yada biliyor olmam sorunsuz baskı alabileceğim anlamına gelmiyor.

İyi bir 3B yazıcıya sahip olmak, her zaman kaliteli baskılar alabileceğiniz anlamına gelmez. Bunu kendi tecrübemle örnekleyebilirim: 2015'te kendi ellerimle topladığım, software olsun, firmware olsun hardware olsun, son derece hâkim olduğum, hatta onunla bastığım parçalarla bir Prusa i3 bastığım bir yazıcım var. Ancak bugün dahi kendi adıma %100 sorunsuz baskı alabildiğimi söyleyemem. Öte yandan, harita mühendisi olan ve elektronikle neredeyse hiç ilgisi olmayan bir arkadaşım, alıştığı Ender serisi bir yazıcıyla benden çok daha temiz ve sorunsuz baskılar alabiliyor. Demek istediğim, asıl olan makinenin kendisinden ziyade, tecrübe ve alışkanlık daha ön planda.

Size de belli noktalar da katılıyorum ancak "gider değiştiririm" gibi bir düşünceye ben giremem maalesef. Hem rahat rahat harcayabileceğim bir bütçem yok. O yüzden aynı fiyata alınabilecek en kullanışlı 3d yazıcıyı araştırıyorum (ki bunu her kullanıcı yapmalı bence) hem de aldığım 3d yazıcıyı beğenmezsem kim bilir ne zaman satılacak da yenisini alacağım. Gördüğüm kadarıyla öyle al-sat piyasası da pek fazla yok. Konuya sadece 3D yazıcı ile uçak basan kişiler tecrübelerine dayanarak hangi markayı önerip önermediğini yazsaydı güzel temiz bir konu olurdu :)

• Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
Muhammet bey konu biraz dağıldı haklısınız. Netice itibarıyla tr şartlarında pahalı bir hobi bizimkisi, o sebeple bazı şeyleri çok hesaplamamak gerekiyor, o kısmına girersek hiç çıkamayız. Özetle demek istediğim makine tek başına birsey ifade etmiyor başkasının harika baskı aldığı makine sizde ters tepebilir. Kullanıcı yorumları kronik problemleri vs bilmek anlamında faydalı ancak sonuç itibarıyla iyi bir baskı alabilmek tek faktöre bağlı değil. İyi makine tek başına iyi baskı demek değil. Yazıcının donanımı ve kalitesi kadar, filamentin kalitesi, kuruluğu, dilimleyici yazılım, yazilim ayarları, makinenin kalibrasyonu vs bir sürü faktör var.

Örneğin kendi isimle alakalı bir modeli bir türlü doğru bastıramadım printer sürekli yırtık yapıyordu vs, bir türlü düzgün baskı alamadım. Neticede ücretli düzgün yazılımı olan arkadaşa attım autosupport yaptı, dilimledi geri attı ve yırtık falan olmadan bastım. Değişen tek şey dilimleyiciydi mesela.

Size de belli noktalar da katılıyorum ancak "gider değiştiririm" gibi bir düşünceye ben giremem maalesef. Hem rahat rahat harcayabileceğim bir bütçem yok. O yüzden aynı fiyata alınabilecek en kullanışlı 3d yazıcıyı araştırıyorum (ki bunu her kullanıcı yapmalı bence) hem de aldığım 3d yazıcıyı beğenmezsem kim bilir ne zaman satılacak da yenisini alacağım. Gördüğüm kadarıyla öyle al-sat piyasası da pek fazla yok. Konuya sadece 3D yazıcı ile uçak basan kişiler tecrübelerine dayanarak hangi markayı önerip önermediğini yazsaydı güzel temiz bir konu olurdu :)

Düzgün bir makine ile yaptığınız ayarları, aradan aylar geçmesine rağmen tekrar kullanabilirsiniz. Yukarıda görselini attığım TPU baskıyı yaklaşık 6 7 ay önce almıştım sanırım. Dün uçağın altına skid basmak için tekrardan TPU filament taktım, dilimleyici programını açıp TPU baskılar için kullandığım projeyi açtım, filament profilim zaten makine hafızasına ve proje dosyasına kayıtlı olduğu için modeli dilimleyip, baskıyı aldım. TPU filament de açıkta duruyordu, ilk aldığımda kurutmuştum yine 6 7 ay önce. baskı sonucu bu şekilde:

Bence konunun uzaması iyi oldu. Başkalarının deneyiminden faydalanmak en büyük fırsattır.

Son düzenleme: