2020 yılı için 3D printer seçimi yardım

Kullanici icin uretim yapan yerli 3d printer ureticisi var mi ki? Ama donanimi cinden alip, biraz da marlinden anlamak degil demek istedigim. Oyle ise, ben de yerli uretici sayilabilirim ?
 
Yerli pek çok kaliteli cihaz mevcutken, neden ithal ürünlere bakiyorsunuz ki? 3D Printer rocket teknolojisi degil, gayet basit bir cihaz, TR'de de gayet kaliteli yapanlar vardir eminim.
Neden olmasın Barış hocam , bence de çok iyi olurdu, varsa bildiğiniz ve tecrübe edilmiş cihaz imal eden , linkini ya da resimlerini paylaşabilir misiniz ? :saygilar:
 
Çekya'da üretim yapan, boardunu kendi yapmiyordur, hepsi cinden aliyor. Yada step motorlarini.
Acikcasi bilmiyorum, Uzaras3D vardi bizim burada, simdi filament üretim isine odaklandi, yazici galiba yapmiyor. Cok iyi cocuktur. Yaziciyi baska yerden alsan bile filament icin kesinlikle tavsiye ederim.
Ama netten arayinca eminim yuzlerce cikar.
Bende 2 adet yazici var. Oturup kendim yaptim HEVO tipi acik kaynakli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Filament işi zaten ayrı bir muamma , yazalım kenara elimizde bulunsun , neticede daha oraya kadar gelemedik ama , sanırım makineyi ve baskıyı olumlu yapan faktörlerden birisi de kullanılan filamentin kalitesi :rolleyes:
 
En son mesajımı yaklaşık 8 ay önce atmışım. Bu süre zarfında forumu takip ediyordum yardımcı olabileceğim bir konu olursa diye
6 yıl önce 3d yazıcı yapmaya başlamıştım. O zamanlar Türkiye içinde parça temin etmek çok zordu. Filament konusunda hep ithal malzemeler vardı.
Şuan ise yeni teknolojiler sla yazıcılar vs çıkmaya başladı. Her evde bulunması gereken bir makine haline geldi 3d yazıcılar
Bu süreç içinde onlarca kişiye yardımda ve makine önerisinde bulundum.

Nacizane önerim olacak 3d yazıcı konusunda

Geçen yılın trendlerinde anet makineler vardı ama stok halde güzel baskılar alınmıyordu.
Şuan birçok marka bulunmakta, ben marka önerisinde bulunmayacağım ama günümüzü baz alarak minimum olması gereken özellikleri söyleyeceğim.

Yazıcıda tabla boyutu olarak kesinlikle 20x20 cm yeterli gelir hobi için, daha büyük tablalar hem kaliteyi olumsuz etkiler hemde enerji israfı olacaktır.
Yazıcının anakartı kesinlikle 32 bit olmalı
Motor sürücüleri için kesinlikle tmc modellerini öneriyorum.
Şuanda çoğu yazıcıda dokunmatik ekranlar mevcut fakat baskı kalitesine hiçbir katkısı yoktur. Kullanım kolaylığı ve görünüş olarak önerebilirim.
Kullanım kolaylığı açısından kesinlikle auto bed leveling özelliği olmalı
Özellikle abs baskı alınacaksa kapalı kutu yazıcılar olmalı yada daha sonra yazıcının dışı kapatılabilir.
Z eklerinde wobble mevzusunu yaşamamak için trapez mil(lead screw) bulunmalı
Malzemelerin tablaya iyi tutunabilmesi için buildtak türevi malzeme olmalı (şuanda yeni olarak esnek metal levalar kullanılıyor.)
Elektrik kesildiğinde eğer pla malzeme baskısı yapıyorsak power loss recovery özelliği bulunduğu takdirde kaldığı yerden devam edebiliyor.
Sayılacak daha birçok özellik var ama çoğu opsiyonel sayılır.

Makineyi alırken görsellik her zaman ön planda oluyor fakat baskı kalitesi dikkate alınmalı bunun için ise alacağınız makinenin kullanıcı forumlarına göz atmanız da fayda var.
Bütün bunların yanı sıra ne kadar para harcasak da bazen güzel baskılar alınmıyor bu konuda birçok hata olabilir. Başlıca dilimleyici ayarları her makinede farklıdır. En iyi baskıyı alana kadar farklı kombinasyonların denenmesinde fayda var.
Makinenin bakımlarının düzenli aralıklarla yapılması, nozzle değişimi, millerin yağlanması vb.

İlave olarak aklınıza takılan her konuyada yardımcı olmak isterim.
Şimdiden hayırlı olsun.
Keyifli forumlar :RCKolik:
 
Hakan, ölçekli helikopter gövdesi 3D yazıcıyla olur. Şöyle bir Robinson R22 örneğin.
Olur değil mi Levent bey , Schwaiser 300C de güzel olabilir , bi bakalım , bu iş bayağı emek ve beceri işi , emek kısmında sıkıntım olmaz da , beceri işi nasıl olur , neler yapabilirim , doğrusu ben de merak ediyorum :laugh::saygilar:
 
Teşekkür ederim @Ali Yörük kardeşim, daha dün gibi , 3D Printer ile olan maceranın başlangıcını hatırlıyorum , bu süre zarfında epey bir yol katettiğini de az çok tahmin ediyorum....Tecrübelerin ben ve benim gibiler için altın değerinde, yeri geldikçe istifade etmek için şimdiden can atıyorum, cevap için tekrar teşekkür ederim :saygilar:
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Evet sevgili arkadaşlar , konumuz, tahminimden daha fazla arkadaşımızın katılımı ile , bugünün şartlarında , fiyat performans oranında iyi bir yazıcı almak isteyene az çok fikir verebilecek kadar içeriğe sahip oldu.Bilgi ve tecrübesini paylaşan tüm arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ederim:saygilar: ...(gerçi beklentim kalan bir iki arkadaşımızın da fikirlerini yazması olacaktı ama, sanırım işleri nedeniyle foruma girmeye zamanları olmadı diye düşünüyorum )
Son bir aydır , şunu mu alsam , bunu mu alayım , bu büyük mü olur , şu küçük mü olur , ne yapayım , ne edeyim derken , arkadaşlarımızın fikirleri sayesinde adını bile bilmediğim güzel model tavsiyeleri aldım ve karar aşamasına bile gelmemişken birden sürpriz ve hiç beklemediğim bir gelişme oldu.:eek:
Forumumuzun değerli üstadlarından, paylaşımlarını zevkle takip ettiğimiz sayın @İlker Sönmez hocamın bana gönderdiği bir özel mesajla , ne alırım derdi de, nasıl yaparım derdi de bitmiş oldu :eek::D
Kendisi sağolsun , elinde bulunan ve artık kullanmadığı Tevo Tarantula marka yazıcıyı istersem gönderebileceğini yazmış :eek: üstelik de bedelsizzzzz :eek:
Doğal olarak beklemediğim bir durumdu , kendisine yapabileceğim birşeyler olabileceğini ifade etsem de , yazıcının değerini bilen ve kullanabilecek birine ait olmasından mutlu olacağını ifade etti bana hediye ettiğini yazdı:bravo:?
Hani derler ya başka birşey istesem olacakmış diye. ...Aynen öyle oldu , bu yıl kendime bir printer hediye etmek istiyorum derken , İlker hocam bana bir 3D printer hediye ediverdi :D:bravo::halay::yuppi:Kendisine bu nazik ve cömert davranışından ötürü tüm forum huzurunda teşekkür ediyorum :bravo::saygilar:ve bu gelişmeyi sizlerle paylaşmaktan da gurur duyuyorum.
Hobidaşlığın ve hobici desteğinin güzel örneklerinden olabilecek bu durumu paylaşıyorum ki ; yeni hobiye girmeyi düşünen veya giren genç kardeşlerimize , örnek olsun diye , buranın sadece sanal bir platform olmadığını ,yaptığımız şeyin sadece basit bir hobi olmadığını ve basit bir hobiden öte, birbirini görmese de tanımasa da , aynı duyguları hisseden ve paylaşan insanların , bir aile olabildiğini , ve gerektiğinde desteklerini birbirlerinden esirgemediklerini de görebilsinler, anlayabilsinler diye ....:saygilar:
Çok teşekkür ederim İlker hocam :saygilar: bu vesile ile diğer ustalarıma , abilerime ve kardeşlerime de teşekkür ediyorum , onlar kendilerini biliyorlar , çok şükür ki ben de onları biliyorum , hepiniz sağolun , varolun Rckolik ailem :saygilar:
 
merhabalar,

ben de yaklaşık 2 yıldır okulumuzun 3d yazıcıları ile uğraşıyorum. biz 2 sene önce alırken anycubic markasının i3 mega adlı modelini aldık. tam bir fiyat performans canavarı. bu konuyla ilgili inceleme sitelerinde de bulabilirsiniz zaten detayları. piyasada 2500tl civarında bir fiyatı var. kurulum olarak da çok basit. şu ana kadar printer kaynaklı çok fazla sorun yaşamadık, yaşadıklarımız genelde bizim acemiliğimizdendi. bazen büyük baskılarda baskı yatağa tam yapışmayıp belli noktalarında warp yapabiliyor ama ayarları biraz daha kurcalayarak çözülemeyecek bir şey olduğunu sanmıyorum. yedek parça olarak da ekstra bir hotend ve limit switch ile geliyor. tavsiye edebilirim :saygilar:

printer hakkında yapılan incelemelerden bir tanesi:

edit: şimdi gördüm ki printeri bulmuşsunuz:thumbup: bize de hayırlı olsun demek düşer.
 
Ben jetlagla boğuşup beynimi normal çalışır hale getirene kadar konu nihayete ermiş bile :)
Konuyu görür görmez çok mutlu olmuştum, zira zaman içinde yazıcına alıştıkça çok güzel işler yapacağından eminim, bence scale modelci için en önemli yatırımların en başında geliyor 3D yazıcı :thumbup: tabi konunun İlker beyin harika jesti ile sonuçlanması da apayrı bir mutluluk verdi bana :bravo::bravo::bravo::saygilar: işte:RCKolik: ailesi farkı :thumbup:
 
Ben jetlagla boğuşup beynimi normal çalışır hale getirene kadar konu nihayete ermiş bile :)
Konuyu görür görmez çok mutlu olmuştum, zira zaman içinde yazıcına alıştıkça çok güzel işler yapacağından eminim, bence scale modelci için en önemli yatırımların en başında geliyor 3D yazıcı :thumbup: tabi konunun İlker beyin harika jesti ile sonuçlanması da apayrı bir mutluluk verdi bana :bravo::bravo::bravo::saygilar: işte:RCKolik: ailesi farkı :thumbup:
Konu , benim printer seçimim açısından tamamlanmış gibi görünse de , senin o değerli fikirlerine her zaman ihtiyacımız var @Özgür Evren Varol hocam :D:saygilar:
Daha katdememiz gereken oldukça uzun bir yol var önümüzde , ve bu yolda siz değerli ustalarımızın tecrübelerinden mümkün mertebe istifade etmek isterim .:saygilar: