www.bilimselyuzme.com

[Anket]: Yeni Kumanda Seçimiyle ilgili fikirleriniz

Yeni Kumanda sizce hangisi olmalı ?

• Futaba 14sg

Oy: 8 25.0%
  • Jr xg 11

Oy: 2 6.3%
  • Jr xg 14

Oy: 1 3.1%
  • Spektrum dx9

Oy: 15 46.9%
  • Diğer Secenekler (Spektrum dx8, Jr xg8 ve de Hitec 9x)

Oy: 6 18.8%

• Kullanılan toplam oy
    32

Sümer abi sana katılıyorum :) birde eklemek istediğim bişeyler var :D alanda arkadaşlarımın elinde çok defa gördüm bu kumandayı satışta iyi başarıda yakalamışlar :) ancak birkaçdefa kullanma şansım oldu , al şu modeli uçur test et diye uzatılan kumandaların birçoğu Aurora 9 du :D ben ellerimin orta parmaklarımı kumandanın tepesine koyarım swiçleri açıp kaparken çok kolay oluyor, Aurorada tepedeki swiçlerin arası çok dar parmaklarım girmiyor ve çok rahatsız oluyorum ayrıca açıp kapada zorlanıyorum,

birde kullanılan chrome kaplama kalitesi felaket birçok kumandanın kapalamsı soyulmuştu, stiklerdeki kırmızı andizot kaplamada soyuluyor

Mesut AKIN' Alıntı:
Sümer abi sana katılıyorum :) birde eklemek istediğim bişeyler var :D alanda arkadaşlarımın elinde çok defa gördüm bu kumandayı satışta iyi başarıda yakalamışlar :) ancak birkaçdefa kullanma şansım oldu , al şu modeli uçur test et diye uzatılan kumandaların birçoğu Aurora 9 du :D ben ellerimin orta parmaklarımı kumandanın tepesine koyarım swiçleri açıp kaparken çok kolay oluyor, Aurorada tepedeki swiçlerin arası çok dar parmaklarım girmiyor ve çok rahatsız oluyorum ayrıca açıp kapada zorlanıyorum,

birde kullanılan chrome kaplama kalitesi felaket birçok kumandanın kapalamsı soyulmuştu, stiklerdeki kırmızı andizot kaplamada soyuluyor
Mesut bey yanlış bilmiyorsam siz jr kullanıyorsunuz, bu yeni protokole geçmek isteseydiniz tercihiniz xg11 mi yoksa yeni model xg14 mü olurdu?

[Anket]: :) kumanda seçimi

Türker Akgün' Alıntı:
Futaba 10 CG'yi bende kullandım, gerçekten çok başarılı bir kumandaydı. %p
Ama bana göre Futaba'nın yeni nesil FG - SG serileri aynı başarıyı devam ettiremedi, bence tabi.
Özellikle alışması zor menüleri ve kullanışsız navi tuş takımı 10 CG'den sonra tam bir hayal kırıklığı oldu benim için. ???

Türker bey, ben de tam sizin gibi düşünüyorum daha önce bir abimizin 10cg sini kullanmıştım hakikaten kaklite hissi çok farklıydı, 14sg birz basit geldi bana. Spektrum 8x sanki daha kakliteli gibi ( dokunmuşluğum yok sadece görsel olarak tahminim:) ).

Türker Akgün' Alıntı:
Alışkanlık meselesi tespitine tamamen katılıyorum Sümer abi. :saygilar:

Birebir çok kısa inceleme şansım olabildi fakat Hitec'in yazılımının çok başarılı olduğu kulanıcılarından gelen yorumlarla net bir şekilde görülüyor. Sümer abi de aynı şeyi söylediğine göre bu konuda pek tereddüt kalmıyor. %p Zaten Aurora 9 bence Hitec'in fark yaratan bir kumandası oldu. Özellikle de telemetry özelliği, dokunmatik ekranı ve sunduğu diğer tüm özellikleri için belirlediği fiyat ile piyasayı salladı bence. Ayrıca Türkiye'de tüm eksesuarları dahil Amerika satış fiyatı ile temin edilebiliyor olması da gerçekten çok önemli bir artıdır.

Spektrum DX8 ile Auroro 9 arasında çok gidip gelmiştim zamanında. :laugh:
Hitec'in yeni modeli 9x ocak- şubat gibi gelecekmiş sırf riske girmemek için 9x de alabilirim. Yurt içinde makul fiyatla satılıyor olması çok büyük bir avantaj tabi, gözümü kapatıp spektrum 9x veya futaba 14sg almazsam:)

Ömer bey aman aman sakın Futabaya bulaşmayın şahsi fikrim kalite sine lafım asla yok ama 10CG kullanan arkadaşım ve bende 6EX 2.4 kullanmıştım eskiden ilk çıkytığı yıllarda, futabada şöyle bir sorun var.

2 modelle alana gittiniz, önce misal Extra 300 uçurdunuz, arkasından yak 54 uçuracaksınız, ama kumandadan yak54 ü seçmeyi unuttunuz ve kumanda ile uçağı açtınız, ne yazıkki kumanda bu uçağa komut veriyor ama Extra 300 menüsünde olduğu için onun ayarları ile ve farketmeden havalanmaya kalkarsanız yandınız, extra 300 de aileronlarınız ve yak 54 te aileronlarınız ters çalışıyorsa havalandırdığınız model parçalanır :D çünkü siz sağ komut verirsiniz uçak sola gider :D

JR da bu durum kesinlikle yok, daha önce hangi modeli hangi alıcıya tanıtıp eşleştirdi iseniz kumandadan da o model seçili değilse uçak yada model çalışmaz ;) güvenlik amaçlı

Benim seçimime gelirsek XG14 hiç kullanmadım , ama tipi bana göre değil :D ekranıda küçük.

ama XG11 kullandım kalite hissi çok iyi ve ekranıda çok geniş, ben alacak olsam kesinlikle XG11 alırdım zaten 14 kanala ihtiyacımız yok.

Mesut AKIN' Alıntı:
...
JR da bu durum kesinlikle yok, daha önce hangi modeli hangi alıcıya tanıtıp eşleştirdi iseniz kumandadan da o model seçili değilse uçak yada model çalışmaz ;) güvenlik amaçlı...
JR'da böyle bir özellik olduğunu bilmiyordum üstad, gerçekten çok önemli bir özellik bu. %p Receiver'ı başka bir modelde kullanmak istediğinde tekrar bind etmen gerekiyor bu durumda değil mi ?

Acaba Spektrumda var mıdır, ilk fırsatta deneyeceğim.

Mesut AKIN' Alıntı:
Ömer bey aman aman sakın Futabaya bulaşmayın şahsi fikrim kalite sine lafım asla yok ama 10CG kullanan arkadaşım ve bende 6EX 2.4 kullanmıştım eskiden ilk çıkytığı yıllarda, futabada şöyle bir sorun var.

2 modelle alana gittiniz, önce misal Extra 300 uçurdunuz, arkasından yak 54 uçuracaksınız, ama kumandadan yak54 ü seçmeyi unuttunuz ve kumanda ile uçağı açtınız, ne yazıkki kumanda bu uçağa komut veriyor ama Extra 300 menüsünde olduğu için onun ayarları ile ve farketmeden havalanmaya kalkarsanız yandınız, extra 300 de aileronlarınız ve yak 54 te aileronlarınız ters çalışıyorsa havalandırdığınız model parçalanır :D çünkü siz sağ komut verirsiniz uçak sola gider :D

JR da bu durum kesinlikle yok, daha önce hangi modeli hangi alıcıya tanıtıp eşleştirdi iseniz kumandadan da o model seçili değilse uçak yada model çalışmaz ;) güvenlik amaçlı

Benim seçimime gelirsek XG14 hiç kullanmadım , ama tipi bana göre değil :D ekranıda küçük.

ama XG11 kullandım kalite hissi çok iyi ve ekranıda çok geniş, ben alacak olsam kesinlikle XG11 alırdım zaten 14 kanala ihtiyacımız yok.
off o neymiş öyle bu nasıl olabilir :)

Ynt: [Anket]: Yeni Kumanda Seçimiyle ilgili fikirleriniz

Bu gerçekten de mükemmel bir özellik ama tek başına seçim kriteri değil. Patlarlı uçuşlarımın ilk aylarında o şekilde bir uçak kırdım ve son oldu. Kumandanız ne olursa olsun piste girmeden "hayati kontrolleri" yapmalısınız. Bu standart ve kısa checklist uygulamasını içselleştirmediyseniz kumandanın da kurtaramayacağı riskler ufuktadır.
Yanlış anlamayın. Tekrar söylüyorum. Güzel bir özellik ama sırf onun için kumanda tercih edilmez.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bu gerçekten de mükemmel bir özellik ama tek başına seçim kriteri değil. Patlarlı uçuşlarımın ilk aylarında o şekilde bir uçak kırdım ve son oldu. Kumandanız ne olursa olsun piste girmeden "hayati kontrolleri" yapmalısınız. Bu standart ve kısa checklist uygulamasını içselleştirmediyseniz kumandanın da kurtaramayacağı riskler ufuktadır.
Yanlış anlamayın. Tekrar söylüyorum. Güzel bir özellik ama sırf onun için kumanda tercih edilmez.
Hakkınız var Sümer abi, daha önceki msjınızda alışkanlıktan bahsetmişsiniz benim bu konuda sıkıntım yok çünkü alıştığım kaliteli bir kumandam olmadı. Onun için iyi bir seçim yapıp yoluma uzun süre bu kumanda ile devam etmek istiyorum. Malumunuz pahalı bir uğraşımız var kumandayı alıp iki gün sonra değiştirmek gibi bir lüksüm yok, bu sebepten sizin gibi tacrübeli üstadlardan fikir alıyorum çok da yararlı oluyor bilmediğim ne kadar çok şey olduğunu anlıyorum.

Mesut AKIN' Alıntı:

Ben de sizin gibi küçük ekrana tahammül edemiyorum xg11 istamamin belki de tek sebebi ( taknik anlamda zayıf olduğum için) ekran kalitesi o zaman seçeneğimizi spektrum dx9 ve xg11 olarak sınırlayabiliriz.
Şunun da belirteyim rcjapon firması ile iletişime geçtim xg11 ve xg14 veya futaba almak istedğimi ve herhangi bir tavsiyaleri olup olmadığını sordum tercih kullanım olarak hangisi kolayınıza gidiyorsa onu alın, jr alacaksanız xg14 alın dediler. Sebebini bilmiyırum tabi (not: xg11 stoklarında var xg14 olmamasına rağman)

Ömer Çelebi' Alıntı:
Hakkınız var Sümer abi, daha önceki msjınızda alışkanlıktan bahsetmişsiniz benim bu konuda sıkıntım yok çünkü alıştığım kaliteli bir kumandam olmadı. Onun için iyi bir seçim yapıp yoluma uzun süre bu kumanda ile devam etmek istiyorum. Malumunuz pahalı bir uğraşımız var kumandayı alıp iki gün sonra değiştirmek gibi bir lüksüm yok, bu sebepten sizin gibi tacrübeli üstadlardan fikir alıyorum çok da yararlı oluyor bilmediğim ne kadar çok şey olduğunu anlıyorum.

Bence de bu işte kumanda en temel demirbaş. O nedenle ona verilen paraya acımamak lazım. Seçeneklerinizin içinde gözü kapalı bir tercih bile yapsanız sorun olmaz. Çünkü hepsi kaliteli aletler.

Türker Akgün' Alıntı:
JR'da böyle bir özellik olduğunu bilmiyordum üstad, gerçekten çok önemli bir özellik bu. %p Receiver'ı başka bir modelde kullanmak istediğinde tekrar bind etmen gerekiyor bu durumda değil mi ?

Acaba Spektrumda var mıdır, ilk fırsatta deneyeceğim.

Türker Spektrum ve JR da var bu özellik. başka bir modelde alıcı kullanılacaksa en baştan bind ve Fail safe ayarı yapılmalı

Fail safe gaz poziyonu bind esnasında hangi konumda ise onu kaydeder . kumanda ile alıcı irtibatı kaybederse gaz servosu bind esnasında nerde ise o pozisyona gelir, yani bin işlemi önemli bunun için ben şöyle yapıyorum. önce bind ediyorum gaz kolu önemli değil. sonra gazı kontrol ediyorum doğru yöndemi çalışıyor diye reverse olabilir çünkü, sonra ters ise düzeltiyorum kumandadan reverse ederek ve sonra tekrar bind ediyorumki doğru yönde fail safe özelliği çalışsın %p

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bence de bu işte kumanda en temel demirbaş. O nedenle ona verilen paraya acımamak lazım. Seçeneklerinizin içinde gözü kapalı bir tercih bile yapsanız sorun olmaz. Çünkü hepsi kaliteli aletler.
Ben de öyle düşünüyorum inş. iyi bir seçim yaparım:)

Mesut AKIN' Alıntı:
Türker Spektrum ve JR da var bu özellik. başka bir modelde alıcı kullanılacaksa en baştan bind ve Fail safe ayarı yapılmalı

Fail safe gaz poziyonu bind esnasında hangi konumda ise onu kaydeder . kumanda ile alıcı irtibatı kaybederse gaz servosu bind esnasında nerde ise o pozisyona gelir, yani bin işlemi önemli bunun için ben şöyle yapıyorum. önce bind ediyorum gaz kolu önemli değil. sonra gazı kontrol ediyorum doğru yöndemi çalışıyor diye reverse olabilir çünkü, sonra ters ise düzeltiyorum kumandadan reverse ederek ve sonra tekrar bind ediyorumki doğru yönde fail safe özelliği çalışsın %p
Aynen üstad bu failsafe olayında özellikle throttle konumu gerçekten çok önemli. Spektrum bind ettikten sonra eğer gazı reverse edersen ekranda tekrar bind etmelisin diye uyarı veriyor.
Bu arada bu özelliğin Spektrumda da olması çok güzel bir haber benim için. :thumbup:

Uçakta bildiğim en popüler kırım sebebi kumandadan yanlış model seçimi
Heli de ise idle-up'ı açmadan inverte geçme teşebbüsü çünkü. :lollol: :lol:

böyle bir özellik futabada nasıl olmuyor anlamadım. Bizim grupta futaba kullanmayanı döğüyorlar :)