www.bilimselyuzme.com

[Anket]: Yeni Kumanda Seçimiyle ilgili fikirleriniz

Yeni Kumanda sizce hangisi olmalı ?

• Futaba 14sg

Oy: 8 25.0%
  • Jr xg 11

Oy: 2 6.3%
  • Jr xg 14

Oy: 1 3.1%
  • Spektrum dx9

Oy: 15 46.9%
  • Diğer Secenekler (Spektrum dx8, Jr xg8 ve de Hitec 9x)

Oy: 6 18.8%

• Kullanılan toplam oy
    32

Ömer Çelebi' Alıntı:
ilginiz için teşekkür ederim çok soru sordum :embarras:
Ne demek Omer Bey, guzel, icerik olarak dolu ve faydali bir konu oldu :thumbup: Sadece kucuk bir ricamiz olabilir mi acaba :rolleyes:

Tercihiniz ne olursa olsun kumanda elinize gecince bir inceleme konusu acarsaniz cok seviniriz ;)

Ömer Çelebi' Alıntı:
ilginiz için teşekkür ederim çok soru sordum :embarras:
Soru konusunda hiç çekinceniz olmasın, bildiğimiz kadarıyla zevkle yardımcı olmaya çalışırız her zaman. Ayrıca gayet güzel bir konu oldu bence, sayenizde bizde bir sürü şey öğrendik. %p
Şimdiden hayırlı uğurlu olsun yeni kumandanız. Elinize ulaştığında yorumlarınızı paylaşırsanız çok seviniriz, bizlerde ilk ağızdan bilgi edinmiş oluruz. :)

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Ne demek Omer Bey, guzel, icerik olarak dolu ve faydali bir konu oldu :thumbup: Sadece kucuk bir ricamiz olabilir mi acaba :rolleyes:

Tercihiniz ne olursa olsun kumanda elinize gecince bir inceleme konusu acarsaniz cok seviniriz ;)

Ne demek Mehmet bey seve seve... yalnız futaba alırsam kaçarak uzaklaşırım :)

Türker Akgün' Alıntı:
Soru konusunda hiç çekinceniz olmasın, bildiğimiz kadarıyla zevkle yardımcı olmaya çalışırız her zaman. Ayrıca gayet güzel bir konu oldu bence, sayenizde bizde bir sürü şey öğrendik. %p
Şimdiden hayırlı uğurlu olsun yeni kumandanız. Elinize ulaştığında yorumlarınızı paylaşırsanız çok seviniriz, bizlerde ilk ağızdan bilgi edinmiş oluruz. :)

Teşekkür ederim o zaman bir pencere daha açayım bu kumandaların hız farkı çok dert edilecek bir şey değil sanırım yoksa futaba spektrumdan neredeyse 2 kat daha hızlı futaba 6 ms, dx9 11/22ms JR'i bilmiyorum.

Ömer Çelebi' Alıntı:
Teşekkür ederim o zaman bir pencere daha açayım bu kumandaların hız farkı çok dert edilecek bir şey değil sanırım yoksa futaba spektrumdan neredeyse 2 kat daha hızlı JR2yi bilmiyorum.
Tareq bu soruyu geçen sene Istanbul ziyareti sırasında özellikle sorduk %p Tareq bir tek Hitec hızını beğenmediği için kullanmıyorum dedi. Başka bir değişle :

Hiç birimiz birer Tareq olmadığımıza göre ; bizim için Hitec, Futaba, Spektrum veya JR hız olarak fark etmiyor, hepsi işimizi rahat rahat görüyor.

Ömer Çelebi' Alıntı:
Teşekkür ederim o zaman bir pencere daha açayım bu kumandaların hız farkı çok dert edilecek bir şey değil sanırım yoksa futaba spektrumdan neredeyse 2 kat daha hızlı futaba 6 ms, dx9 11/22ms JR'i bilmiyorum.
Futaba'nın 6 ms rate ile haberleştiği bilgisine nereden ulaştınız Ömer bey. Zamanında kumandamı almadan önce araştırma yaparken bu kumandanın tüm manual'ini okumuş olmama rağmen böyle bir bilgi görememiştim. Paylaşırsanız sevinirim...

Türker Akgün' Alıntı:
Futaba'nın 6 ms rate ile haberleştiği bilgisine nereden ulaştınız Ömer bey. Zamanında kumandamı almadan önce araştırma yaparken bu kumandanın tüm manual'ini okumuş olmama rağmen böyle bir bilgi görememiştim. Paylaşırsanız sevinirim...
Hemen bakıp göndereyim, yabancı bir forum sitesinde yazıyordu sanırım ben onların yalancısıyım:)

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Tareq bu soruyu geçen sene Istanbul ziyareti sırasında özellikle sorduk %p Tareq bir tek Hitec hızını beğenmediği için kullanmıyorum dedi. Başka bir değişle :

Hiç birimiz birer Tareq olmadığımıza göre ; bizim için Hitec, Futaba, Spektrum veya JR hız olarak fark etmiyor, hepsi işimizi rahat rahat görüyor.

Tabi öyle Mehmet bey, şuan benim için hız çok da önemli değil ama dikkatimi çekti. Tareq ne kullanıyordu:)

Türker Akgün' Alıntı:

Türker bey, tam olarak nerede okuduğumu bilemiyorum bulunca eklerim ama okuduklarım aklımda : '' ben bir trax 600n kullanıcısıyım futaba 10c kullanırken 14sg aldım ve farkı hissettim sanki yeni model uçuruyorum...'' bunun öncesinde 14sg içib 6ms veya 6.08 ms gibi bir değer okumuştum.

Reversible Drum Test ® high-speed mode for ultra-fast control of digital servos with 6.3 ms (12-channel, reduced telemetry functions).
Ben galiba bu 6.3 değerini okumuştum buradaki hız bizim bahsettiğimiz ise tabi

Ömer Çelebi' Alıntı:
Türker bey, tam olarak nerede okuduğumu bilemiyorum bulunca eklerim ama okuduklarım aklımda : '' ben bir trax 600n kullanıcısıyım futaba 10c kullanırken 14sg aldım ve farkı hissettim sanki yeni model uçuruyorum...'' bunun öncesinde 14sg içib 6ms veya 6.08 ms gibi bir değer okumuştum.
Teşekkür ederim Ömer bey. Zamanında merakımdan dolayı epey bir araştırmıştım bu konuyu fakat bu bilgiye ulaşamamıştım.

Bu konudaki kendi tecrübelerimi paylaşmam gerekirse Spektrum DX8 kumandam 11 ms ve 22 ms hız ile haberleşebiliyor receiver ile.
Yine merakımdan (bu meraktan birgün başıma birşey gelecek ama :lollol: ) bu iki hız içinde aynı modelde uçuş yaptım ve ben mevcut pilotajımla hiçbir fark hissedemedim. :rolleyes: Kağıt üzerinde bakınca 2 kat hız farkı var ama ben algılayamadım bunu.
Muthemelen göz, kulak gibi organlarımızın range dışı değerleri algılayamaması gibi birşey olsa gerek. Benim de pilotajımın range'i yetmedi. :lollol: Ne kadar bir pilotajdır bu derseniz orta seviye helikopter diyebilirim.

22ms ile 11ms'i algılayamıyorsam eğer Futaba gerçekten 6 ms ile haberleşiyorsa 11ms ile 6ms arasındaki farkı algıyamama olasılığım çok daha yüksek. :)

Bu arada Trex 600N ile uçarak bu yorumu yapan arkadaşımızın tespitinde psikolojik etkenler etkili olmuş olabilir diye düşünüyorum. Tabi eğer expert seviyede bir pilot değilse.

Ömer Çelebi' Alıntı:

Reversible Drum Test ® high-speed mode for ultra-fast control of digital servos with 6.3 ms (12-channel, reduced telemetry functions).
Ben galiba bu 6.3 değerini okumuştum buradaki hız bizim bahsettiğimiz ise tabi
Bence aynı şey değil, buradaki 6.3 ms dijital servo ile ilgili bir özellik tahminimce.

Bir yanlış anlama olmaması için araya giriyorum. Verilen mS bazındaki değerler gerçek bir "hız" değeri değil. "Frame" değeri. Yani 11 mS dediğinizde her 11 milisaniyede bir bir veri frame'i gönderiliyor anlamına geliyor.
Klasik PPM kumanda sinyalinde bir frame 20 - 25 mS arasında bir değerdir. Her bir kanalın süresü stick konumuna göre 1 ile 2 mS arasında değişir. Klasik PPM için azami kanal sayısı 8'dir. Bir de belirgin olarak uzun bir senkronizasyon pulse vardır. Topladığınızda 20 mS gibi bir değere ulaşırsınız ve bu değer kritik hassasiyette değildir.
Bu da şunu ifade eder. Stick pozisyonundaki bir değişiklik alıcıya ancak bir sonraki frame ile iletileceği için en azından 20 mS geçecektir. Siz bu 20 mS'lik değeri azaltacak şekilde yeni teknolojiler kullandığınızda yani frame süresini 11 ve daha düşük sürelere çektiğinizde aradaki fark kadar erken komut iletileceği bir gerçektir. Ama...
Sizin stick konumunda yapmış olduğunuz değişikliğin servoya gitmesi için geçen süre sadece frame süresine bağlı değil ki. Örneğin biraz eski bir kumanda düşünün. 72 MHz olsun. Siz buna 2.4 GHz modül takmış olun. Vericiniz bir PPM sinyali üretiyor. Bunu modüle gönderiyor. Modül işleyip kendi 2.4 GHz protokolüne dönüştürüp alıcıya gönderiyor. Alıcı decode ediyor ve servoya gönderiyor. Servo da kendi kapasitesi doğrultusunda bir yanıt veriyor. Her bir aşama belirli bir gecikme demek. Dolayısıyla frame süresini kısaltmak bütün zincir içinde beklendiği kadar yüksek bir etki oluşturamayabilir.

Ortalama reaksiyon süremiz için biraz araştırma yaptım ve 150 - 300 mS olarak buldum.

Şu adresten ( ) kendimi test ettim ve ortalama 250 mS buldum.

Uzaktan kumanda sistemlerimiz bir zincir. Bu zincir üzerindeki tüm elemanların gecikmesi birbirine ekleniyor. En zayıf halka ise biziz. Haydi süper birisiyiz ve reaksiyon zamanımız 150 mS. Sistemin toplamının da 50 mS olduğunu varsayalım. Etti 200 mS. Frame süresinin 20 mS'den 11 mS'ye düşürülmesi toplamda 9 mS bir zaman kazandıracak. Yani 191 mS olacak. Bu da % 4.5 bir azalma demek. Eğer bunu hissedebilecek kadar hassas iseniz sözüm olamaz. Ama ortalama bir insan olarak ben hissedemem.

Uzun süre bir kumandayı kullanıp sonra yeni bir kumandaya geçince ve bu yeni kumanda eskisine göre daha yeni teknoloji içeriyorsa uçuşumuzun olumlu yönde farketmesi doğal. Ben bunu Futaba 9C'den Hitec Aurora'ya geçtiğimde gördüm. Nedenini açıklayayım. Futaba'da Assan 2.4 GHz modül kullanıyordum. Bu modülün çözünürlüğünün 512'den fazla olduğunu düşünmüyorum. Aurora ise 1024 çözünürlüğe sahip (bu arada yeni gelecek olan Aurora 9X 4096 çözünürlükte sanırım). İşte uçuşumu olumlu etkileyen nokta kumanda sisteminin çözünürlüğü idi bana göre.

Sümer abiye katılıyorum bende, biz inan oğlu bunu asla anlayamayız, hatta kumandamız1ms de bile sinyali alıcıya iletse bile , burda busefer servo hızı devreye giriyor, yani servonu 0.13sn lik bir servo ise hibirşeyi farkedemezsiniz . ancak servo 0.04sn ise ozaman bişeyler farkedilebilir belki :D :lollol:

yani kumandanızın bukadar hızlı veri transferi özelliği olsa bile servolarınız yavaş ise boşuna debeleniyorsunuz demektir :D

hızlı tepki istiyorsanız alırsınız HV 0.04sn lik bir servo ozaman farkı görürsünüz zaten, bana olduğu gibi, Trex 600N de 0.11sn lik servolar kullanıyordum ve yapmak istediğim hareketleri çok iyi ve güzel yapamıyordum, daha sonra RJX HV 0.0 saniyelik servoları aldım ve inanılmaz bir fark gördüm modelin tepkileri dehşet artmıştı ve 1 2 ayda uçuş stilim inanılmaz değişti.

bu konuda Mehmet abi ve Türkerde bana katılacaklardır çünkü bu anları onlarda benimle beraber yaşadılar :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bir yanlış anlama olmaması için araya giriyorum. Verilen mS bazındaki değerler gerçek bir "hız" değeri değil. "Frame" değeri. Yani 11 mS dediğinizde her 11 milisaniyede bir bir veri frame'i gönderiliyor anlamına geliyor.....
Sümer abi süpersin büyük bir keyifle okudum. :bravo: Çok teşekkürler bilgiler ve paylaşım için.

Bu arada reaksiyon hız testini herkesin yapmasını tavsiye ederim. Tareq'e bu linki mail atalımda yapsın onda kaç çıkacak aşırı derecede merak ettim. :laugh: