Bir yanlış anlama olmaması için araya giriyorum. Verilen mS bazındaki değerler gerçek bir "hız" değeri değil. "Frame" değeri. Yani 11 mS dediğinizde her 11 milisaniyede bir bir veri frame'i gönderiliyor anlamına geliyor.
Klasik PPM kumanda sinyalinde bir frame 20 - 25 mS arasında bir değerdir. Her bir kanalın süresü stick konumuna göre 1 ile 2 mS arasında değişir. Klasik PPM için azami kanal sayısı 8'dir. Bir de belirgin olarak uzun bir senkronizasyon pulse vardır. Topladığınızda 20 mS gibi bir değere ulaşırsınız ve bu değer kritik hassasiyette değildir.
Bu da şunu ifade eder. Stick pozisyonundaki bir değişiklik alıcıya ancak bir sonraki frame ile iletileceği için en azından 20 mS geçecektir. Siz bu 20 mS'lik değeri azaltacak şekilde yeni teknolojiler kullandığınızda yani frame süresini 11 ve daha düşük sürelere çektiğinizde aradaki fark kadar erken komut iletileceği bir gerçektir. Ama...
Sizin stick konumunda yapmış olduğunuz değişikliğin servoya gitmesi için geçen süre sadece frame süresine bağlı değil ki. Örneğin biraz eski bir kumanda düşünün. 72 MHz olsun. Siz buna 2.4 GHz modül takmış olun. Vericiniz bir PPM sinyali üretiyor. Bunu modüle gönderiyor. Modül işleyip kendi 2.4 GHz protokolüne dönüştürüp alıcıya gönderiyor. Alıcı decode ediyor ve servoya gönderiyor. Servo da kendi kapasitesi doğrultusunda bir yanıt veriyor. Her bir aşama belirli bir gecikme demek. Dolayısıyla frame süresini kısaltmak bütün zincir içinde beklendiği kadar yüksek bir etki oluşturamayabilir.
Ortalama reaksiyon süremiz için biraz araştırma yaptım ve 150 - 300 mS olarak buldum. Şu adresten (
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
) kendimi test ettim ve ortalama 250 mS buldum. Uzaktan kumanda sistemlerimiz bir zincir. Bu zincir üzerindeki tüm elemanların gecikmesi birbirine ekleniyor. En zayıf halka ise biziz. Haydi süper birisiyiz ve reaksiyon zamanımız 150 mS. Sistemin toplamının da 50 mS olduğunu varsayalım. Etti 200 mS. Frame süresinin 20 mS'den 11 mS'ye düşürülmesi toplamda 9 mS bir zaman kazandıracak. Yani 191 mS olacak. Bu da % 4.5 bir azalma demek. Eğer bunu hissedebilecek kadar hassas iseniz sözüm olamaz. Ama ortalama bir insan olarak ben hissedemem.
Uzun süre bir kumandayı kullanıp sonra yeni bir kumandaya geçince ve bu yeni kumanda eskisine göre daha yeni teknoloji içeriyorsa uçuşumuzun olumlu yönde farketmesi doğal. Ben bunu Futaba 9C'den Hitec Aurora'ya geçtiğimde gördüm. Nedenini açıklayayım. Futaba'da Assan 2.4 GHz modül kullanıyordum. Bu modülün çözünürlüğünün 512'den fazla olduğunu düşünmüyorum. Aurora ise 1024 çözünürlüğe sahip (bu arada yeni gelecek olan Aurora 9X 4096 çözünürlükte sanırım). İşte uçuşumu olumlu etkileyen nokta kumanda sisteminin çözünürlüğü idi bana göre.